Glas Javnosti

ŠTA JE TO POTAŠA? Beloruska SIROVINA PRETI da dovede do nestašice hrane u celom svetu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Čitavu situaciju oko Ukrajine dodatno komplikuje paket sankcije EU Belorusiji, a jedna sirovina može dovesti do još veće krize širom planete.

Ovim merama je stavljena rampa na izvoz potaše, važnog sastojka za veštačka kalijumova đubriva. Potaša je naziv za mineralno jedinjenje koje sadrži kalijum, jedan od tri ključna hranljiva sastojka potrebna za đubrenje osnovnih useva poput pirinča, pšenice, šećera ili soje. Dok se preko 90 odsto potaše koristi za proizvodnju đubriva, ona se takođe široko koristi u prehrambenoj industriji.

Belorusija je inače drugi svetski proizvođač ove sirovine be koje nije moguće proizvesti potrebne količine kalijumovog đubriva za proizvodnju hrane. Situacija je ozbiljnija tim pre što Evropa gotovo i da nema sopstvenu proizvodnju potaše i bila je oslonjenja na uvoz iz Belorusije. S obzirom na to da kanadske količine ne mogu nadoknaditi ruske i beloruske, ovakva situacija može dovesti do dodatnog poskupljenja veštačkih đubriva, što dalje implicira moguće poskupljenje hrane kao i njen nedostatak.

Ovakva mera pogađa i zemlje koje nisu uvele sankcije Rusiji i Belorusiji, poput Brazila. Naime, ova država unapred plaćen beloruski potaš ne može da uveze jer je Litvanija sprečila transport, zbog čega će ostati bez značajnih količina đubriva. Ovo znači da će cene soje i kafe porasti jer nije moguće uvesti jeftiniju sirovinu iz Belorusije, već će morati da se uvozi iz drugih zemalja gde je potaša znatno skuplja, prenosi blic.rs.

Ove mere imaju za cilj da se Belorusiji uskrate značajni prihodi, a sko se zna i da je Rusija ograničila izvoz ove sirovine ali i veštačkih đubriva, onda je jasno da će na svetskom tržištu nedostajati bar 40 posto ovih proizvoda, koliko su zajedno ove dve države izvozile. To praktično znači da na globalnom nivou preti opasnpost od značajno manjih prinosa u nekim poljoprivrednim kulturama, posebno pirinča, pšenice, šećera, soje.

Pjotr Zarosinski, komercijalni direktor Grupe Azoti, poljskog državnog proizvođača đubriva je za “Politiko” nagovestio šta bi sve moglo da se dešava.

- Mislim da svi moraju da brinu ako gubimo novac – ako jednog dana platite 1 evro za hleb, a posle dve nedelje platite dva evra, a prihodi vam se ne pomera, morate da brinete.

Sva ova globalna dešavanja, i pored pomoći države, verovatno će se odraziti i kod srpskih proizvođača veštačkih đubriva, koji nažalost ne mogu ostati izolovani od ovih dešavanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR