Glas Javnosti

Od Beograda do Valjeva za 35 minuta: Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac menja mapu Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ukupna vrednost projekta iznosi 158 miliona evra, a izvođač radova je kineska kompanija "Čajna Šandong".

Projekat izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac predstavlja ključni infrastrukturni poduhvat za zapadnu Srbiju, koji će znatno poboljšati povezanost Valjeva sa autoputem "Miloš Veliki" i skratiti putovanje od Beograda do Valjeva na svega 35 minuta.
Izgradnja ove saobraćajnice, duge 18,3 kilometra, počela je sredinom 2019. godine i predviđena je za brzine do 100 km/h.
Ukupna vrednost projekta iznosi 158 miliona evra, a izvođač radova je kineska kompanija "Čajna Šandong".


Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Tomislav Momirović, istakao je važnost ovog projekta za razvoj zapadne Srbije, naglasivši da će saobraćajnica doprineti privlačenju investicija, kao što je nemačka fabrika "Hansgrohe" koja planira otvaranje oko 500 radnih mesta u Valjevu do kraja godine. Saobraćajnica će, osim Valjeva, unaprediti i poziciju Lajkovca kao saobraćajnog čvorišta ovog dela Srbije, povezujući ga sa auto-putem "Miloš Veliki".

Osim toga, predviđena je i izgradnja Južne obilaznice oko Valjeva, koja će omogućiti izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada i dodatno privući investitore.
Projekat saobraćajnice Iverak-Lajkovac simbolizuje napredak i razvoj ne samo za Valjevo i Lajkovac, već i za širu regiju, obećavajući bržu, bezbedniju i efikasniju povezanost sa ključnim saobraćajnim arterijama Srbije.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR