Glas Javnosti

OD 2025.GODINE NOVINE I U SRBIJI: Uskoro kreće novi sistem otkupa mesa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U većini razvijenih zemalja već dugo se uzima u obzir mesnatost svinja i goveda prilikom određivanja otkupnih cena u klanicama, a u Srbiji bi taj sistem naplate mogao da počne da se primenjuje od 2025. Prema mišljenju stručnjaka, uvođenjem ovog sistema plaćanja u stočarskom sektoru doći će do značajnog poboljšanja za stočare, prehrambenu industriju i potrošače.

Značajan korak ka unapređenju tog sistema sistema postignut je završetkom Tvining projekta pod nazivom "Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU". Ovaj projekat je imao za cilj obuku radnika na liniji klanja tovljenika i goveda, s fokusom na klasifikaciju prema mesnatosti.
Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Ivan Radović nedavno je izjavio će naredna godina biti ključna za prilagođavanje novim standardima, a od 2025. godine klanice koje obrađuju više od 500 svinja i 40 goveda nedeljno moraće da se prilagode novom sistemu plaćanja po kvalitetu.

Kako je objašnjeno, inovativni pristup imaće pozitivan učinak posebno za uzgajivače svinja i goveda jer će biti novčano nagrađivani za bolji kvalitet mesa, a ne samo za težinu živih životinja. Osim toga, prehrambena industrija očekuje poboljšanje kvaliteta sirovina, što će rezultirati proizvodnjom vrhunskih finalnih proizvoda. Verovatno da će tada biti i veća potražnja za mesnatim svinjama, koje će se više plaćati.
Kako piše sajt "Poljoprivredainfo", krajnji dobitnici ovog novog sistema neće biti samo stočari i industrija, već i potrošači koji će imati priliku da kupuju kvalitetnije proizvode.
Inače, procena kvaliteta mesa teže se obavlja na živoj stoci pa se iz tog razloga, u državama gde se ovaj sistem primenjuje praktikuje naplata po masi i kvalitetu zaklanih trupova.
Prema tim iskustvima, farmeri koji ulažu u proizvodnju i imaju kvalitetne tovljenike nemaju problema, ali se može očekivati da će, sa uvođenjem sistema plaćanja po mesnatosti i u Srbiji, deo farmera biti nezadovoljan cenama.
Oni farmeri koji su ulagali u proizvodnju i kvalitetnog tovljenika neće imati problema.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR