Glas Javnosti

KOLAPS U EPS-U BI MOGAO DA KOŠTA MILIJARDU EVRA! "Ministarka Mihajlović je zabranila dalje radove na termocentrali Kolubara B koji su započeti još krajem osamdesetih"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako Srbija ima dovoljno struje iz sopstvenih resursa, usled teških propusta u Elektroprivredi Srbije (EPS) već tokom prvog ovogodišnje snega počelo se sa uvozom struje. Ekonomski analitičar Bogdan Petrović ocenjuje da bi "šteta" od nastavka vanrednog uvoza mogla da iznosi više stotina miliona evra, dok bi u slučaju da dođe do isključenja struje mogla da premaši milijardu evra.

On je u analizi objavljenoj u nedeljniku Vreme naveo da će ova zima u celoj Evropi biti veoma teška i da lako može doći do poremećaja na tržištu, uz prekid snabdevanja potrošača.

Srbija je mogla da bude u neuporedivo boljoj poziciji od drugih država, pošto barem na papiru ima dovoljno domaće struje, novi gasovod velikokog kapaciteta i skladište gasa.

Koliko je kritično stanje u obrenovačkim termoelektranama govori podatak da su potrošene i rezerve mazuta koji je neophodan za popravljanje energetskih performansi lošeg uglja koji se trenutno iskopava.

Srbiji trenutno ne ide na ruku nekoliko nekoliko činjenica u oblasti energetike:

Stara cena gasa u iznosu od 270 dolara za hiljadu kubika gasa koji se kupuje svakog dana, a dodatne količine nisu ugovorene.

Cena gasa na referentnim tržištima prelazila je 1.000 dolara za hiljadu kubika.

Skladište gasa u Banatskom Dvoru nije puno, u njemu nema ni 50 miliona kubika, jer je taj energent uglavnom potrošen tokom jeseni za proizvodnju struje kada je remontovan kotao u obrenovačkim termoelektranama
Jedina uteha za Srbiju je kako se dodaje, što je Srbija uspela da izgradi gasovod Turski tok, i pored svih opstrukcija koje su dolazile sa Zapada.

Pored tih problema, kako se dodaje, problem je i angažman ministarke energetike Zorane Mihajlović u forsiranju "zelene energije", kao i u tome što je ona početkom godine čak zabranila dalje radove na termocentrali Kolubara B koji su započeti još krajem osamdesetih.

Pored toga kako, Petrović navodi i da postoje i mogućnosti gradnje termocentrale na "naš najbolji ugalj u Štavlju".

Kako se dodaje, umesto toga date su kocesije za vetroparkove snage 500 megavata (MW), a do kraja godine ministarstvo planira da raspiše nove koncesije za dodatnih 400 MW.

"Ako je nešto dobro u ovoj krizi, to je bar prilika da narod razume koliko su vetroparkovi skupa i nepraktična igračka. U pet najkritičnijih dana, kada praktično nije radilo ništa u Obrenovcu, uopšte nije bilo vetra", dodaje Petrović.

On podseća da postojeći vetroparkovi deo proizvedene struje izvoze, jer im je trenutno cena na tržištu mnogo povoljnija od subvencionisanih tarifa u Srbiji.

"Energetska kriza je pokazala sav diletantizam Vučićevog režima. U sistemu gde se za sve pita jedan čovek, a pritom niko ne sme ozbiljno ništa da mu prigovori, bilo kakav poremećaj može da dovede do katastrofalnih posledica", dodaje se u tekstu.

U Srbiji je pre dve nedelje pao prvi sneg koji je poremetio snabdevanje električnom energijom iz tremoelektrana na teritoriji cele zemlje. Vrlo brzo su se pojavili snimci iz termoelektrana u Obrenovcu, kako se za loženje u pećima priprema jalovina, umesto uglja.

Zbog problema sa u vezi sa elektrosnabdevanjem, u nekim opštinama je proglašeno i vanredno stanje, a više hiljada potrošača bilo je u mraku. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR