Glas Javnosti

CENOVNIK SVADBE U SRBIJI: Ako planirate venčanje dobro se pripremite

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene se razlikuju zavisno od toga da li se svadba organizuje u većem gradu ili unutrašnjosti Srbije, ali i od želja mladenaca.

Tradicionalno, svi koji planiraju da stanu na "ludi kamen" i žele sa prijateljima i rodbinom da proslave taj dan, za svadbu biraju termine u maju, junu, septembru i oktobru. Letnji meseci - jul i avgust izbegavaju se za proslave, zbog odmora, pa  ugostitetelji kažu da su već skoro svi termini u maju, junu, septembru i oktobru za ovu godinu zauzeti i da se sada rezervišu termini za narednu godinu.

Slavlja se organizuju, iako su cene restorana drastično skočile u poslednjih nekoliko godina. Poskupelo je iznajmljivanje svečanih sala, restorana za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ako se u obzir uzmu poslednje tri godine, cene su skočile za oko 35 odsto. Organizatori proslava kažu da za prosečnu svadbu od 200 gostiju, u većim gradovima, sada treba izdvojiti od 18.000 do 20.000 evra (restoran, venčanica, odelo, burme, pozivnice, kićenja, torta, bend).


Cene se razlikuju zavisno od toga da li se svadba organizuje u većem gradu ili unutrašnjosti Srbije, ali i od želja mladenaca. Restorani danas uglavnom nude po nekoliko paketa, za one sa plićim, ali i dubljim džepom.

Ugostitelji kažu da, bez obzira što je poskupelo iznajmljivanje prostora i što se najeftinija cena po stolici kreće od 25 evra pa do 150 evra, organizovanje proslava u Srbiji je i dalje najpovoljnije od zemalja u regionu. Zbog toga se sve češće u Beogradu, ali i brojnim turističkim mestima u Srbiji mogu videti stranci koji su odlučili da sa najbližima proslave venčanje u Srbiji.
Oni uglavnom iznajmljuju splavove za svadbu ili biraju sale u prirodi, restorane koji su na tvrđavama.

Stranci organizuju svadbe u Srbiji

"Stranci organizuju manje svadbe- do 50 ljudi. Oni biraju mesta koja su turistički atraktivna za Beograd ili Srbiju. To su ugostiteljski objekti pored reke, splavovi ili čak zakupljuju brod, da na samom brodu nakon samog čina venčanja bude proslava dok brod krstari", kaže sekretar za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković.

Ugostitelji kažu da ima sve više stranaca koji organizuju svadbe u Srbiji i da je to uglavnom kada jedan od mladenaca vodi poreklo iz Srbije. U takvim situacijama često se prave i dve svadbe- jedna u Srbiji, druga u inostranstvu.

Međutim, ima i parova iz zemalja u okruženju, Hrvatska, Slovenija, kojima je jeftinije da svadbu naprave u Srbiji. Ni gostima nije daleko da dođu na proslavu.

"Nedavno smo imali jedan par iz Slovenije koji ne znaju srpski, ali su svadbu napravili u Srbiji iz finansijskih razloga. Kod nas su cene i dalje znatno niže, posebno nakon korone. Ono što u Sloveniji košta 120 do 150 evra po gostu, ovde će dobiti za 50 evra", kaže Boško Bubanja, predsednik Udruženja "Ivent industrija".


On kaže da stranci, ali sve češće i domaći mladenci, traže prostor za svadbe na otvorenom- restorane koji imaju baštu, terasu, bazene.

"One starije varijante svečanih sala ili panel hale bez prozora, oni polako postaju manje atraktivni, odlaze u zaborav. Svakog meseca se otvori neki novi objekat koji su sada atraktivniji mladima", objašnjava Bubanja.

Koliko košta svadba

Ugostitelji kažu da su mladenci danas obazriviji kada je u pitanju organizovanje svadbi. Od korone na ovamo za oko 35 odsto su skočile cene. Bubanja kaže da je za prosečnu svadbu od 200 gostiju, pre korone, trebalo izdvojiti oko 13.000 do 15.000 evra, a da to sada košta 18.000 do 20.000 evra.

"U tu cenu je uračunato sve- restoran, venčanica, odelo, burme, pozivnice, kićenja, torte, bend. Sve se promenilo, ono što je koštalo 13.000 do 15.000 evra sada košta od 18.000 do 20.000 evra. To je jedan od razloga što se pojedini mladenci plaše da naprave svadbu, jer strahuju da li će moći da pokriju sve troškove od poklona. Mislim da je to jedan od razloga zašto se smanjio broj svadbi prethodne i ove godine", kaže Bubanja.

Navodi da je 2019. godina, pre korone, na teritoriji cele Srbije organizovano oko 25.000 proslava, dok je u 2023. godini taj broj bio oko 21.000.

"Ove godine će biti možda malo više proslava. Pojavljuju se iskustva mladenaca 2023. godine gde se konstatuje da su i gosti podigli vrednost poklona koji se donosi. Nije ista vrednost 50 evra danas i pre tri godine. Mladenci, po našim informacijama, uspeju da pokriju troškove svadbe", naveo je on.

Radnim danima jeftiniji paketi

Ugostitelji kažu da cene paketa za svadbu zavise od želje mladenaca. Tijana Maljković iz PKS kaže da restorani i hoteli sada nude jeftiinije pakete radnim danima, tako da je petak, ali i četvrtak sve interesantniji mladima.


"Sada postoje dani kada su paketi jeftiniji. Primetili smo da je zbog nedostatka termina, mladencima postao interesantan i četvrtak i petak. Ti dani su jeftiniji", kaže Maljković.

Ona je navela da se već sada zakazuju termini za svadbe za april i maj naredne godine.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR