Glas Javnosti

Cena nafte na najvišem nivou od 2022. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Fjučersi "brenta" približili se granici od 90 dolara za barel.

Prema podacima Interkontinentalne berze (ICE) cena referentne nafte "brent" u utorak je dostigla maksimum od 89 dolara za barel, približavajući se nivoima poslednji put viđenim u junu 2022. Stručnjaci objašnjavaju ovaj skok izraelskim vazdušnim napadom na iranski konzulat u Damasku i pretnjom Teherana odmazdom.

Fjučersi "brenta" su od ponedeljka porasli za skoro dva odsto na 89,060 dolara po barelu. Američki referentni indeks VTE (Vest Teksas intermidijejt) premašio je 85 dolara.

Iran – veliki proizvođač nafte – zapretio je Izraelu "oštrim" odgovorom nakon što je u napadu na iranski diplomatski kompleks u Damasku ubijeno sedam vojnih savetnika, uključujući tri viša komandanta.


Izrael je više puta gađao iranska postrojenja u Siriji, zbog navodne podrške Teherana palestinskoj grupi Hamas u Gazi. Iako Izrael nije komentarisao najnoviji udar, "Njujork tajms" je citirao četiri neimenovana izraelska zvaničnika koji su priznali da Izrael stoji iza toga.

Cene nafte su porasle poslednjih meseci zbog straha da bi rat u Pojasu Gaze mogao da se proširi na Bliski istok. Region je vodeći snabdevač energentima i važna ruta za transport nafte. Sredinom marta, cena "brenta" se popela na 85 dolara po barelu pošto su jemenski Huti pojačali napade na brodove u Crvenom moru.

Prema projekciji "Blumberga", cene nafte mogle bi da dostignu 150 dolara po barelu ako se Iran pridruži sukobu.


Prema podacima ICE, "brent" je poslednji put trgovao iznad trenutnog nivoa u junu 2022. (98,460 dolara po barelu 28. juna), tokom ranih faza kampanje sankcija Zapada protiv Rusije, velikog izvoznika nafte, zbog sukoba u Ukrajini.

Skok cena sirove nafte je takođe podstaknut smanjenjem proizvodnje OPEK+, ekonomskim rastom Kine i očekivanjima globalnog deficita ove godine.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR