Glas Javnosti

Beogradska berza u potrazi za novim investitorima: Edukacija kao ključ uspeha

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Beogradska berza, osnovana krajem 19. veka, dugo se suočava sa izazovima modernizacije i privlačenja novih investitora i kompanija. Uprkos njenom istorijskom značaju, tržište kapitala u Srbiji i dalje trpi zbog niske aktivnosti i ograničenog broja kompanija koje se odlučuju za javnu ponudu akcija. Približno 400 kompanija trenutno posluje na Beogradskoj berzi, ali većina njih ne privlači značajnu pažnju investitora. Često se kompanije našle na berzi ne svojom voljom, već kao rezultat privatizacionih zakona, a veoma malo ih je zapravo koristilo berzu za prikupljanje kapitala​.

Uloga berze u ekonomiji je višestruka: od financiranja preduzeća do odraza ukupnog stanja privrede. Beogradska berza nastoji da promoviše tržište kapitala kao ključni ekonomski mehanizam za privlačenje investicija i postizanje visokih stopa ekonomskog rasta. Ipak, suočava se s izazovima poput nedostatka transparentnosti, kontrole i podrške domaćih ekonomskih politika, što ograničava njen razvoj i atraktivnost za investitore.


Ivan Leposavić, direktor Beogradske berze, ističe potrebu za edukacijom o berzanskom trgovanju i finansijskoj pismenosti kao ključnim faktorima za privlačenje novih investitora, posebno mladih. Leposavić naglašava značaj privlačenja kompanija da koriste berzu za prikupljanje kapitala umesto tradicionalnih metoda finansiranja kao što su krediti. Uspesi regionalnih kompanija na berzi mogu poslužiti kao inspiracija i model za srpske firme.

Međutim, i dalje postoji oprez kod domaćih privatnih kompanija kada je reč o deljenju vlasništva sa širim krugom investitora. Očekivanja su da bi nekoliko uspešnih priča o IPO-u (inicijalnoj javnoj ponudi) moglo podstaći veću aktivnost na berzi i pomoći u njenom razvoju kao centralnog mesta za prikupljanje kapitala potrebnog za rast i razvoj kompanija.

Da bi Beogradska berza postala vitalniji deo privrede Srbije, potrebno je raditi na njenom promovisanju kao efikasnog mehanizma za finansiranje, uz poboljšanje regulative i podrške od strane države. Nadalje, suštinske promene u percepciji i funkciji berze, uz edukaciju i promovisanje uspešnih modela, mogu pomoći u prevazilaženju trenutnih izazova i stvaranju dinamičnijeg tržišta kapitala u Srbiji.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR