Glas Javnosti

Čadež: Do kraja ove godine sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas da će do kraja ove godine biti potpisan sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i održan veliki poslovni forum u Beogradu.

Čadež je posle sastanka sa ministrom spoljne trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tani Bin Ahmedom Al Zejudijem (Zeyoudi) u Abu Dabiju rekao da će do kraja oktobra biti održana druga runda pregovora o sporazumu o slobodnoj trovini, saopštila je PKS.

“Taj sporazum, koji pripremaju dve vlade biće okvir, a na privrednicima je da ga popune novim poslovima”, rekao je Čadež i dodao da će Al Zejudi predvoditi najveću privrednu delegaciju UAE u poseti Srbiji, koja će učestvovati na poslovnom forumu.


On je kazao da PKS, zajedno sa komorama Abu Dabija, Dubaija, kao i sa Savetom investitora UAE, učestvuje u organizaciji ovog poslovnog foruma, sa ciljem da novim projektima unese dodatnu dinamiku i energiju u ekonomske odnose Srbije, regiona Zapadnog Balkana i UAE.

Predsednik PКS ranije danas sastao se i sa generalnim sekretarom Međunarodnog Saveta investitora UAE Džamalom Al Džarvanom (Jamal Bin Saif Al Jarwan) sa kojim je razgovarao o mogućnostima ulaganja u Srbiji i regionu, posebno u sektoru informacionih tehnologija, inovacija i inovativnog zdravstva.

Čadež je predstavio Bio Sense institut i projekat Bio4 Campus, koji je, kako je istakao, jedan od najinteresantnijih u oblasti biotehnologije.

Savet investitora UAE među najuticajnijim je u svetu, a po rečima Čadeža, postoji mogućnost za ulaganja u kompanije u Srbiji kao i za saradnju u oblasti izgradnje modularnih bolnica i novih tehnologija prerade retkih metala.

“Balkan postaje posebno zanimljiv u ovoj oblasti jer poseduje resurse, koje nema nijedan drugi region u Evropi. Danas se retki metali uvoze iz Azije, a inovativne tehnologije prerade velika su šansa za region”, dodao je Čadež.

Кako je naglasio, Savet investitora UAE, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Кomorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, u Srbiji bi mogao postati novi centar za buduće investicije i projekte u regionu.


Generalni sekretar Međunarodnog saveta investitora Al Džarvan najavio niz zajedničkih aktivnosti na jačanju veza sa Srbijom, navela je PKS u saopštenju.

Čadež će tokom višednevne radne posete UAE sutra obići Nacionalni štand Srbije na najvećem tehnološkom sajmu na svetu, „Gitex Global 2023“, na kojem učestvuje 11 kompanija iz Srbije.




Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR