Glas Javnosti

SPREMITE SE: Snažan ciklon doneće u naredna tri dana jake kiše i vetar od 100 km/h

Društvo
Autor: Glas javnosti

Očekuje se opasnost od poplava, klizišta i bujica.

Nakon dugotrajnog sušnog perioda, oblast Jadrana i njgeovog zaleđa u naredna tri dana zahvatiće veoma obilne padavine, uz jake grmljavinske oluje i nepogode.

U petak i tokom vikenda ciklon sa centralnog Mediterana, sa centrom iznad Đenovskog zaliva doneće veoma obilne padavine od Slovenije preko Hrvatske, Hercegovine i Crne Gore sve do Albanije, a veoma obilne padavine i oluje pogodiće i Italiju, naročito severni predele zemlje.


Ciklon će doneti najinintezivnije padavine i nepogode Crnoj Gori, Hercegovivini i Dalmaciji.

Ove predele već u petak ujutro očekuje kiša.

Padavine će se intenzivirati krajem dana, naročito tokom noći, pa se sve tokom subote i do nedelju ujutro očekuje veoma obilne padavine, a biće uslova i za grmljavinske oluje, nepogode i grad.

Očekuje se da padne od 20 do 80 milimtera kiše po kvadratnom metru, u južnim, centralnim i zapadnim predelima Crne Gore, na jugu Dalmacije i Hercegocine od 100 do 200 mm, dok se na jugozapadu Crne Gore očekuje i preko 300 mm, u oblasti Orjena i više.

Zbog toga se očekuje opasnost od urbanih poplava i bujica, a očekuju se i odroni.

Očekuje se nagli rast svih reka, ali dobra vest je da je prethodni period bio sušan, pa se beležni nizi vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.

Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Kada je reč o Srbiji, više kiše tokom vikenda biće na zapadu i jugozapadu, ali ni približnih količina kao u regionu. Svakako se očekuje nagli rast Ibra i Drine, ali nema opasnosti od poplava.

Inače, širom Crne Gore očekuje se jak, na udare i olujni južni vetar, na planinama i na primorju sa udarima i od 100 km/h.

Olujni južni vetar podizaće i višemetarske talase i plaviti obalna područja.

Jako južno strujanje doneće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuje prljava kiša.

S obzirom na veoma izraženo južno strujanje, biće i veoma toplo vreme, uz temperature na severu od 5 do 13°C, a na jugu i na primorju od 12 do 18°C, koliko se očekuje i na području Podgorice.

Kiša će padati i na višim planinama, uz grmljavinske pljuskove, a sneg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 2000 metara nadmorske visine.

Obilne padavine i grmljavinske oluje pogidiće i jug i sever Crne Gore, ali daleko manje padavina očekuje se na severu zemlje, a intenzivnijih grmljavinskih procesa biće u oblasti Jadrana, u zaleđu, u centralnim, zapadnim i istočnim predelima zemlje. Slična situacija očekuje se i na jugu Dalmacije i na jugu Hercegovine.

Inače, obilne padavine i grmljavinske oluje biće posledica orografije, jer kako se područje nalazi u prednjem sektoru ciklonu, preovladavaju južna strujanja, a kada vlažne vazdušne mase sa Jadrana udare o visoke primorske planine Dinarida, dolazi do naglog uzdizanja vazduha, kondenzacije i stvaranja moćnih oluja i ekstremno obilnih padavina.

Postepena stabilizacija vremena očekuje se u nedelju tokom dana, a potpuno smirivanje u ponedeljak.



Glas javnosti/ T02S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR