Glas Javnosti

ŠKOLSKI POLICAJCI ĆE IMATI NOVU PROMENJENU ULOGU: Evo koje će im tačno biti nadležnosti i ko može da im se obrati!

Društvo
Autor: Glas javnosti

"U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje"

Zbog pucnajve u školi "Vladislav Ribnikar" sada se menja rad školskih policajaca.

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova kaže za RTS da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji nego u prethodnom periodu. Ističe da će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi da budu u zoni škole, ali sada i unutar same škole, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca.

Posle trodnevne žalosti zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, u Srbiji su u svih 1.800 osnovnih škola prisutni policajci. Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da je bezbednost učenika u školama jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova

Kaže da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji u odnosu na prethodni period "jer smo svedoci nemilih događaja". "Otuda danas malo više pričamo na tu temu nego u ranijem periodu", kaže Puhača. Objašnjava da je zadatak školskog policajca nekada bio obilazak školske zone i bezbednost učenika u delu oko škole - u školskom dvorištu i području dolaska do škole, dok će sada biti i unutar samih škola.

"Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gde mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca", ističe Puhača.

"Radiće se samo na tome da se nadležnosti definišu u skladu sa situacijom"

Puhača kaže da je uloga školskog policajca da se nađe učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. Ističe da školski policajac treba da predstavlja osobu od poverenja i da je dozvoljeno i preporučeno da se učenici koji imaju neki problem obrate policajcu.

"U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje. Njegova obaveza je u domenu razdvajanja učenika. Treba blagovremeno da reaguje i o svemu da obavesti pedagošku službu i nadležnu policijsku stanicu koja će dalje preduzeti sve obaveze", navodi Puhača.

Naglašava da je obavezno da policajac o svemu obavesti i centar za socijalni rad. Puhača kaže da će prisustvo policajaca u školama svakako trajati neko vreme i ističe da taj projekat ima svoju istoriju i nije nov. "Radiće se samo na tome da se poboljšaju kapaciteti, da se nadležnosti definišu malo drugačije u skladu sa aktuelnom situacijom", ističe Puhača.

Glas javnosti / E10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR