Glas Javnosti

Postavljen mobilni mamograf na Vračaru u porti Hrama Svetog Save

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radno vreme mamografa je od 9 do 19 časova svakog dana

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” uz podršku Ministarstva zdravlja, RFZO-a, Fonda B92 i kompanije Grand kafa, od 2. marta vrši organizovani skrining raka dojke za sve zainteresovane žene Beograda.

Kako bi pružili priliku što većem broju naših sugrađanki da obave mamografski pregled, mamograf je u martu nakon rada na Novom Beogradu postavljen na Savskom šetalištu, Beograd na vodi, gde je sa radom završio 7. aprila. Nakon navedenih lokacija, mobilni mamograf je uz podršku Srpske pravoslavne crkve, od 8. aprila postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru, između Crkve Svetog Save i Hrama Svetog Save.

Radno vreme mamografa je od 9 do 19 časova svakog dana, a pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 9 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.


Pregled za žene od 45 do 69 godina

Mamografija je zlatni standard kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke. Pregled je predviđen za sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i posle 40. godine ukoliko je bliska srodnica obolela i lečena od raka dojke. Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u visokom procentu, metode lečenja su poštedne, a kvalitet života obolele žene je očuvan. Zato je važno uraditi pregled koji je bezbolan, kratko traje, a doze zračenja koje se emituju su zanemarljive.

Od početka akcije rada mobilnog mamografa u Beogradu, pregled je u mobilnom mamografu zakazalo 2526 žena, a do sada je pregledano njih 2310. Uz podršku domova zdravlja Novi Beograd i Voždovac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”, izdvajanjem dodatnih termina pregledano je još 550 žena.

Još jednom pozivamo sve sugrađanke da odvoje vreme i obave ovaj važan pregled za njihovo zdravlje, poručuju iz Batuta.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR