Glas Javnosti

POČINJE NAPLATA POSETE U HRAM SVETOG SAVE: Poznato ko će biti IZUZET od plaćanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kroz Hram Svetog Save godišnje prođe i milion posetilaca

Na 15.000 kvadrata prostire se velelepno zdanje Hrama Svetog Save, najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu i šire i spomenik našoj duhovnosti i veri.

„Hram je svojevrsno svetsko čudo, to možda zvuči neskromno, ali zaista Hram Svetog Save je jedan od najvećih živih pravoslavnih hramova u ovom momentu. Veliki broj turista koji dolaze organizovano da posećuje Hram, jer je Hram mesto na kom može da se sagleda srpska kultura u celini. Sve ono što je najbolje u našem predanju, u našem kulturno-istorijskom nasleđu još od srednjovekovnog perioda ovde je na neki način sabrano i ugrađeno u Hram Svetog Save“, rekao je protođakon Mladen Kovačević.


Kroz njega godišnje prođe i milion posetilaca ali ne dolaze svi sa istom namerom, da se pomole i u njemu uživaju pojedinačno, kao posetioci.

Mnogi dolaze u velikim grupama i zato će upravo njima biti naplaćivane posete, u smislu organizovanih tura uglavnom inostranih turista koji dolaze da Hram posećuju kroz aranžmane turističkih agencija, prenosi RTS.


„Ono što želimo da kažemo jasno i glasno - ulaz u Hram Svetog Save se ne naplaćuje, niti vernicima niti pojedincima koji dođu ovde i žele da pogledaju Hram, žele da se pomole ili da se upoznaju sa našim duhovnim nasleđem. Ono što se naplaćuje su organizovane ture, razgledanje Hrama i uglavnom se to odnosi na inostrane turiste koji u Beograd dolaze kroz aranžmane turističkih agencija“, istakao je protođakon Mladen Kovačević.

Za strance su za sada organizovane ture na engleskom i ruskom jeziku. Očekuje se završetak radova na mozaiku, formiranje muzejske postavke u potkupolnom prostoru, ali i izlazak na vidikovac na 50 metara visine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR