Glas Javnosti

OVA VRSTA DRVEĆA UNIŠTAVA PETROVARADIN: Invazivne vrste biljaka razaraju tvrđavu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Invazivne vrste biljaka, takozvano kiselo drveće, razaraju Petrovaradinsku tvrđavu i spolja i iznutra. Kada se poseče, kiselo drveće reaguje i produkuje još veći broj biljaka. Ove invazivne vrste mogu se tretirati jedino hemijski, a kako kažu stručnjaci, taj tretman u Srbiji još niko nije izveo.

Razmere problema najvidljivije su u podzemnim prolazima, gde se pukotine izazvane rastom korenog sistema invazivnih vrsta neprestano proširuju. Iz novosadske gradske uprave za Euronews Srbija kažu da se suzbijanje takvih biljaka na Petrovaradinskoj tvrđavi rešava redovnim održavanjem za koje je zaduženo Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo".
Međutim, struka je drugačijeg mišljenja.

- Košenje izaziva još veću agresiju invazivnih biljaka, jer korenov sistem produkuje tako još veći broj biljaka - kaže profesor biologije i geografije Slobodan Bojčić za Euronews Srbija.
Leon Šurbanović iz udruženja "Ugrip" kaže da su napadnuti svi bedemi Petrovaradinske tvrđave.
- Ako se nešto ne preduzme, bedemi će bukvalno ispadati deo po deo. Rupe se proširuju, a sve je više i divljih životinja koje ih naseljavaju, kao što su jazavci, kune. U narednih pedeset ili sto godina, ova tvrđava možda neće ni postojati - upozorava Šurbanović.


Glas javnosti/ E02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR