Glas Javnosti

Novo izdanje knjige „Zoran Đinđić“ uoči godišnjice ubistva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novo i dopunjeno izdanje knjige „Zoran Đinđić“ istoričara Bojana B. Dimitrijevića objavljeno je danas povodom 20 godina od ubistva premijera Srbije, saopštio je danas izdavač „Arhipelag“.

Dimitrijevićeva knjiga, objavljena u „Arhipelagovoj“ ediciji „Život i literatura“, predstavlja političku i životnu biografiju Đinđića (1952-2003), koja ga prati od detinjstva, preko školovanja do političkog delovanja, kaže se u saopštenju.

„Knjiga je pre svega usredsređena na politički rad Đinđića, od ulaska u politiku i osnivanja Demokratske stranke, preko političkih borbi u devedesetim, 5. oktobra 2000, osvajanja vlasti i rada u svojstvu premijera Vlade Srbije, do političkog atentata 12. marta 2003. godine“, saopštio je „Arhipelag“.


Kako je navedeno, Dimitrijevićeva knjiga nastala je kao plod dugogodišnjih istraživanja, a pored knjiga, studija i istraživačkih radova, izvori su obimna arhivska i neobjavljena građa, uključujući i Đinđićevu političku i intelektualnu arhivu.

Dimitrijević je naveo da mu je sabrati u okvire korica jedne knjige ono što je dostupno „bio poseban naučni, ali i politički izazov“, posebno u vremenu koje je donelo različita tumačenja i interpretacije pojedinih događaja i ličnosti Đinđićeve epohe.

„Protok vremena i tmurna politička svakodnevica posle ubistva Zorana Đinđića takođe je donela dodatan izazov. Proniknuti u ideje, odgonetnuti tokove i zaokružiti saznanje o čoveku koji je započeo novi vek u razrušenoj, sluđenoj i ojađenoj Srbiji“, naveo je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, knjiga „ima nameru da i dalje nudi izbalansiranu sliku o Đinđiću, da iz pera jednog od saboraca ponovi pojedina tumačenja koja su se u međuvremenu zaboravila ili počela pogrešno da tumače“.

„Ukoliko ova knjiga podstakne bolje ili preciznije shvatanje njegove uloge u srpskoj istoriji na razmeđu 20. i 21. veka, u tome će njena svrha biti ispunjena“, istakao je Dimitrijević.

Knjiga „Zoran Đinđić“ uključuje i svedočenja Đinđićevih savremenika, prijatelja i saradnika i donosi izbor fotografija iz njegovog života, kao i izbor misli i izjava iz perioda kada je bio premijer Srbije.

Glas javnosti/ Tanjug

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR