Glas Javnosti

KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Nedopustiv i zabrinjavajući napad na crkvu Svetog Jovana (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je napad na konak crkve Svetog Jovana koja pripada metohu manastira Visoki Dečani ističući da je napad onespokojio preostale Srbe koji žive u srpskoj enklavi Velika Hoča, bratiju manastira i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe se da je nedopustiv i zabrinjavajuć napad na konak crkve Svetog Jovana koja pripada metohu manastira Visoki Dečani i ukazuje da je u noći između petka i subote konak crkve, koja se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, obijen, a lopovi su ispremetali inventar i isekli električne instalacije.


"Napad je onespokojio, kako preostale Srbe koji žive u toj srpskoj enklavi, tako i bratiju manastira. Posebno zabrinjava da je do napada došlo uoči velikog pravoslavnog praznika Lazareve subote i pokazuje da počinioci nemaju nikakvog poštovanja prema srpskim svetinjama i praznicima Srpske pravoslavne crkve", naglašava se.

Dodaje se da svoje nepoštovanje i mržnju prema svetinjama SPC vlast u Prištini pokazuje i izraženim antisrpskim stavovima kojim podstiče takve napade.



Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, kako se takvi zabrinjavajući događaji ne bi ponovili.

Posebno očekuju da se poveća pozornost međunarodnih snaga bezbednosti i misija na Kosovu i Metohiji kada je u pitanju bezbednost srpskih svetinja uoči Vaskrsa.

"Iskustvo nas uči da se one nalaze na udaru ekstremista i huligana uoči velikih pravoslavnih praznika", navodi se u saopštenju.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR