Glas Javnosti

IVO ANDRIĆ SE ODREKAO KATOLIČKE VERE, A EVO I ZAŠTO: Alojzije Stepinac, Drugi svetski rat i muška imena koja se završavaju na slovo ’O’!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Slikarka Bela Pavlović 1994. godine ispričala je publicisti Zorici Peleš zašto se njen veliki prijatelj Ivo Andrić odrekao katoličke vere. Kako je govorila Bela jednog dana je sav uzbuđen došao u njihovu kuću, 1942.godine, pravo iz policije, i izvadivši ličnu kartu, zamolio nju da pročita šta piše.

-Evo, pročitajte, molim vas na sav glas- kazao joj je Andrić.

-Ime, Ivo/ …/ prezime Andrić, narodnost – srpska, veroispovest – bez vere- čita ona.

Foto: Wikipedia

-Zbog te rubrike bio sam u policiji. U ranijoj legitimaciji stajalo je da sam vere katoličke…- kaže Ivo.

Belin otac izrazio je zabrinutost, rekavši Andriću:                                                           

-Jedino su komunisti ti, koji stavljaju da su bez vere- Andrić mu je na to dao svoje obrazloženje:

„Tačno, nisam na to mislio, a suviše sam zašao u godine da bih prelazio u pravoslavlje, kad to nije iz ubeđenja. Nemam ja ništa protiv katoličke vere kao takve, ali da ostanem danas u njoj, nemoguće mi je. Dobro poznajem sve one u Zagrebu. Gospodinu Stepincu bilo je dovoljno, da, nedeljom, pre održavanja mise, gore sa amova, kaže samo tri reči. Nijedna vlas ne bi nedostajala ni na jednoj srpskoj glavi. Ali gospodin Stepinac nije našao za vredno da te tri reči izgovori. A ja u ovim vremenima ne mogu pripadati jednoj religiji, na čijem čelu se, u mojoj zemlji, nalazi jedan Stepinac.“

Bela je posle Andrićeve smrti održala jedno predavanje u Zadužbini Ive Andrića. Andrić je bio kolega njenog oca i radio je sa njim u našem kraljevskom poslanstvu u Bukureštu, kada je Bela imala 14 godina. Kasnije su ona i njen stariji brat postali prijatelji sa Andrićem i ona je tokom okupacije prva čitala Andrićeve rukopise. Andrić je bio vrlo pažljiv i Belinoj mami Ljubici je redovno čestitao pravoslavni Božić.

Bela je rekla da joj je jednom prilikom Andrić naglasio da su sva muška imena u našoj zemlji, koja se završavaju na slovo „O“ srbska imena.                        

(Glas javnosti/Srpska istorija)                                                   

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR