Glas Javnosti

HARMONIKAŠ NIKOLA STOJKOVIĆ RAZGALIO DUŠU ILARIONU: Nekadašnji glumac ZAPEVAO za slavskom trpezom! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mladi harmonikaš Nikola Stojković razgalio je juče dušu igumanu Ilarionu Lupuloviću, starešini manastira Draganac na Kosovu i Metohiji, pa mu se jeromonah pridružio u pesmi koju svi pevaju.

Veselo je juče bilo u ovoj srpskoj svetinji, gde su okupljeni vernici proslavljali Svetog Nikolu. Sa prazničnom trpezom, mladi harmonikaš izvadio je svoj instrument, zasvirao i zapevao, što je posebno pogodilo oca Ilariona.

Dajući mu taktove, iguman je zapevao sa gostima, a kako se vidi na snimku i spremao "šušku" da okiti mladog harmionikaša.

Nikola Stojaković, kome je juče bio i rođendan i imendan, najpre je zapevao pesmu "Pukni Zor", potom i "Veseli se srpski rode"

Braća Jovan i Nikola Stojković iz Parteša, najbolji su mladi harmonikaši sa Кosova i Metohije. 

Njihov rad i talenat nagrađen je na prestižnim takmičenjima širom centralne Srbije, ova braća su među najboljim mladim harmonikašima u Srbiji.

Obojica pohađaju nižu muzičku školu „Stevan Hristić“ u Partešu u klasi profesora Ljubomira Đorđevića.

Kako pričaju njihovi roditelji, harmoniku su zavoleli od malih nogu, a poslednjih nekoliko godina nastupaju zajedno.

Za 12 godina porodica je sama kupila četiri harmonike. Njihov nivo usavršavanja sada zahteva profesionalne instrumente, koje roditelji ne mogu da im priušte.

Nikola i Jovan sviraju više od tri sata svakoga dana i pripremaju se za srednju školu. Za upis na višu muzičku školu potrebna im je nova harmonika koja košta 6.000 evra.

Glumac Rastko Lupulović je sa 22. godine dobio jednu od najprestižnijih pozorišnih nagrada "Sterijinu nagradu" za ulogu u predstavi "U potpalublju", a potom je ovenčan i nagradom "Zoran Radmilović" što je bio san mnogih njegovih kolega, dosta starijih od Rastka. U rok grupi "Kanda, Kodža i Nebojša" Rastko se takođe potvrdio kao dobar muzičar.

 U trenu kada su se mnoga vrata otvarala pred njim, Rastko se odrekao glume, muzike, slave i svetovnog života i krenuo na svoj put ka Bogu.

Na tom putu čekali su ga mnogi izazovi, iskušenja i odricanja.

Tokom monaškog života u manastiru Dečani, Rastko je završio studije teologije, školu ikonopisa i naučio italijanski i albanski jezik.

Pre desetak godina, Rastko čije je duhovno ime Ilarion, je postao iguman manastira Draganac koji je duhovni oslonac Srbima iz Kosovskog Pomoravlja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR