Glas Javnosti

DRAMA NA KOSOVU I METOHIJI UŠLA U PETI DAN! SRBI I DALJE NA BARIKADAMA: Na prelazima Jarinje i Brnjak ne može se ni peške! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti/Kurir

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta. Barikade Srba koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića ulaze u peti dan.

Sever Kosmeta blokirala je i kosovska policija, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Neophodni lekovi za uhapšenog Dejana Pantića preko Euleksa su dostavljeni tek posle četiri dana od hapšenja.

Kfor: Naš helikopter leteo do baze "Kamp Noting Hil", nije dostavljao hranu specijalnim jedinicama 

Misija NATO na Kosovu saopštila da helikopter Kfora koji je juče preletao iznad barikade u Rudaru nije dostavljao hranu pripadnicima specijalnim jedinicama policije na Jarinju.

Iz Kfora objašnjavaju da je helikopter obavljao logistički let do baze te misije, koja se nalazi u blizini Leposavića.

Kajtazi: Eskobarove poruke jasne, veliki pritisak na Kosovo 

Politički analitičar Vehbi Kajtazi rekao je da je američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izneo vrlo jasne poruke, dodajući da je na Kosovu sada veliki pritisak od strane SAD, prenosi Kljan Kosova.

Kajtazi smatra da je premijer Kosova Aljbin Kurti napravio greške u rešavanju pitanja severa.

„Moramo da pazimo da se situacija ne pogorša. Izgubili smo kontrolu u Severnoj Mitrovici. Gubitak unutrašnje kontrole i administracije u tim opštinama na severu je izuzetno štetan. Kurti je napravio greške u načinu rešavanja tog pitanja. Odbacujući na početku raspravu u potpunosti, govoreći da dijalog nije prioritet, postepeno smo išli iza koraka koje je preduzeo Beograd", naveo je Kajtazi koji dodaje da je poruka Eskobara jasnija nego ikad.

Stoltenberg: NATO prati situaciju na Kosovu, pozivamo obe strane da smanje tenzije 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa sa velikom pažnjom prati situaciju na severu Kosova i dodao da Kfor ima ključnu ulogu u stabilizaciji situacije, prenosi Ljajmi.

„NATO je veoma fokusiran na Kosovo, na Zapadni Balkan. Imamo dugu istoriju, pomogli smo da se zaustave dva etnička rata. Prvo u Bosni i Hercegovini, a kasnije na Kosovu. Naravno, mi smo i dalje prisutni tamo, snage Kfora broje više od 4.000 vojnika i imaju ključnu ulogu u stabilizaciji situacije. Naše snage su sposobne, pripremljene i u pripravnosti. Oni veoma pažljivo prate situaciju", rekao je on. Kako je dodao, NATO i EU blisko sarađuju. Stoltenberg je pozvao na smanjenje tenzija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR