Glas Javnosti

Dečak mesec dana planirao pucnjavu u osnovnoj školi, uhapšen i otac

Vesti
Autor: Glas javnosti

"Otac je imao dva komada registrovanog oružja, i tvrdio da je oružje zaključano u sefu, ali da je dete znalo šifru. Prema osobi su preduzete zakonom predviđene mere, otac je uhapšen", rekao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Na pitanje da li je dečak koji je izvršio masakr bio žrtva vršnjačkog nasilja ministar Ružić, je rekao: "Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja nad vinovnikom, sistem nije zakazao. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u privatnoj školi glume, koja nije u sistemu. Iz toga se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje"

"Mesec dana planiran zločin"


"Nemi smo pred ovom tragedijom, ogromna je i izaziva tugu i bol. Nas kao profesionalne pripadnike MUP-a obavezuje da vas informišemo o realnom činjeničnom stanju. Jovanović Ivanka je pozvala policiju i prijavila da dete puca u školi, ona je pomoćnica direktora. N.N. lice je potom pozvalo i predstavilo se, reklo da je pucalo u više lica u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Dolaskom na lice mesta je utvrđeno da je bilo pucnjave od strane dečaka koji nas je pozvao. Smrtno je stradalo osam učenika škole, sedam devojčica i jedan dečak", rekao je načelnik Policijske uprave grada Beograda Veselin Milić.

"Zasnovao sam radni odnos u MUP-u pre 25 godina, bio sam na hiljadama uviđaja i mesta zločina, tragedija... Ovo je u srpskom društvu nezapamćeno, pitanje je za ceo sistem šta možemo da unapredimo. Odmah je dete lišeno slobode, pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično delo. Ovo su samo realne činjenice, možda preduzimamo neke stvari koje nisu ni dozvoljene, ali da se javnost upozna sa svim do čega je zlodelo dovelo. Mesec dana je planski organizovano i planirano izvršenje", rekao je on i pokazao planove dečaka, spisak imena i nacrt škole.


"Dete je duže vreme planiralo izvršenje, nije nam saopštio motiv i on nije utvrđen. Izabrao je učionicu istorije, jer je njegovo odeljenje imalo prvi čas, i blizu je ulaska u školu. Dva pištolja je uzeo iz stana svog oca, četiri molotovljeva koktela je pripremio i poneo. Odmah je pucao u radnika obezbeđenja, onda se okrenuo ka dežurnoj učenici. Pored su stajale još dve devojčice, lišio ih je života. Zamenio je okvir i s vrata pucao ka učiteljici i učenicima. U dvorištu vadi okvir, baca ga i poziva policiju", rekao je Milić.

Danica Gujičić o stanju povređenih


Vidno potresena ministarka zdravlja Danica Grujičić se obratila prisutnima:  "Odmoro dece i jedan čovek su poginuli u školi. Nažalost ne postoji načinda se oni vrate. Šestoro dece je ranjeno, troje dece je u Tiršovoj, a nastavnica i još jedno u Urgentnom. Od troje dece koje su u bolnici, jedna devojčica je kritično, oštećene je veliko i za njen život se bore. Devojčica sa povredom trbuha je stabilno, nisu povređeni vitalni organi. Dečak sa povredom ruke je stabilno, radiće se više intervencija, kada se stanje stabilizuje. Nastavnice je i dalje u životnoj opasnoti, karlica je dobro, ali šake će se operisati", rekla je ona.


"Iskreno saučešće za sve roditelje, za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije iskustvo kao lekara I kao čoveka, šta nam ostaje samo da im poželim da se oporave. I da se zahvalim svim nadležnima koji su reagovali odmah. Instutu za menatalno zdravlje će otvoriti linije za sve da se jave za podršku, razgovor da mu se daju odgovarajući saveti", dodala je ona.

Branko Ružić, ministar prosvete obratio se javnosti


Minutom ćutanja obratio se javnosti Branko Ružić, ministar prosvete:

"U ime ministarstva prosvete republike Srbije izdražavam žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju u novijoj istoriji. Tragedija u školi u opštini Vračar, osmoro dece je izgubilo život kao o pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni učenici hospitalizovani", rekao je on na početku.


Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti, na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka, 5. maja zaključno sa nedeljom, 7. maja. Nastava će zbog ovog tragičnog događaja danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana, odnosno neće biti održana", rekao je Ružić.

"Od sutra će nastava otpočinjati minutom ćutanja. Kao što znate, Srbija je takođe, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je, kancerogen i poguban uticaj interneta i igrica, kao i zapadnih vrednosti, i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret. Pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja."

Glas javnosti/Mondo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR