Glas Javnosti

DA SE NE ZABORAVI UŽASNI ALBANSKI ZLOČIN! Obeleženo 19 godina od ubistva Dimitrija Popovića (17) iz Gračanice! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Služenjem parastosa na grobu i polaganjem cveća i paljenjem sveća ispred spomen-kapele podignute u centru Gračanice, danas je obeleženo 19 godina od ubistva Dimitrija Popovića (19).

Obeležavanju godišnjice od ubistva Popovića prisustvovali su pored članova porodice, rođaci, prijatelji, drugovi koji su nosili majce sa njegovim likom, na kojima je pisalo "Pamtimo te Dimitrije".

Književnik i novinar Živojin Rakočević ističe da je Popović najčistija žrtva, koja je stradala u formalnom miru, i svima pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko Srbima nije došla sloboda.



"Dimitrije Popović je postao jedan od simbola Gračanice i ugradio se, ne samo u ono što mi mislimo da je istorija, nego se ugradio u naše ličnosti i naše likove. Među vama vidim one koji su videli tu ranu, i one koji su videli tu krv. I oni su postali trajni svedoci, svetinje te žrtve, i svetinje te krvi, ali svako od nas koji pamti onu ranu, pamti i osmeh dečaka koji poručuje, i koji se vidi u porodici Popovića danas, koji se vidi na ulicama Gračanice, i taj osmeh kaže, živi smo zahvaljuljući Dimitrijevoj žrtvi i živi smo zahvaljuljući njegovom osmehu", poručio je Rakočević.

Srđan Popović istakao je da ubistvo njegovog brata "ožiljak za ceo život".


"Ne smemo da zaboravimo na žrtvu Dimitrija Popovića, i na ono vreme koje je iza nas, a koje smo tragično proživljavali. Moramo da se borimo, ne bi li opstali na ovim prostorima. Ovo ne sme da se ponovi. Na greškama iz prošlosti svi treba da učimo, a pogotovu naše komšije. Bez suživota ovde ne možemo imati budućnost", poručio je Popović.

Majka ubijenog Dimitrija, Jorgovanka Popovića, kazala je sa suzama u očima, da je izgubila dete, koje nije bilo ni krivo ni dužno.

"Sve reči koje su danas izrečene su istina, imaju težinu. Moj Dimitrije nas sada gleda", kazala je kratko Jorgovanka Popović.


Takođe, današnjem obeležavanju godišnjice od ubistva Dimitrija Popovića prisustvala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju za infrastrukturne projekte Jelena Stojković koja je tom priilikom kazala da je Dimitrije stradao samo zato što je Srbin.

"Majka je rekla moj Dimitrije, a mi ga zovemo naš Dimitrije. Naš Dimitrije je žrtva, stradao je pre 19 godina, maloletan, bez ikakvog razloga, stradao je zato što je Srbin. Rane ne mogu da se zaleče koliko god vremena da prođe. Ne mogu da zaleče porodice, a ni mi ostali", navela je Stojković.

Stojković dodaje da smo i danas svedoci ideologije mržnje prema Srbima.


"Trpimo razne napade i danas prolivamo krv. Imamo ranjenog Dragišu Galjaka, koji je jedva ostao živ, imamo uhapšene Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, imamo zapaljenje zastave, oskrnavljene spomenike, upadaju nam u opštine. Mi smo tu i kada je teško. Svedoci smo teških vremena. Kancelarije za KiM i dražava Srbija pružiće podršku našem narodu, da sprovodimo mir i stabilnost za naš narod i naše Kosovo i Metohiju", kazala je Stojković.

Dimitrije Popović je ubijen ispred kioska brze hrane iz vozila u pokretu. Za ubistvo su optuženi Albanci Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši iz Prištine. Tada maloletni Krasnići osuđen je na devet i po godina zatvora, a Gaši je oslobođen krivice.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR