Glas Javnosti

ČUVENI NEMAČKI LIST ANALIZIRA STANJE NA KOSOVU: Za njih je SRPSKA POKRAJINA već NEZAVISNA DRŽAVA!

Vesti
Autor: Glas javnosti

U zavetrini ruskog rata u Ukrajini, Zapadni Balkan opet dobija više pažnje u Evropi.

Odbijanjem svake varijante Zajednice srpskih opština, kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) olakšava "beogradskom autokrati" Aleksandru Vučiću da destabilizuje Kosovo, ocenio je danas nemački list Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ).

„U zavetrini ruskog rata u Ukrajini, Zapadni Balkan opet dobija više pažnje u Evropi“, piše u komentaru nedeljnog izdanja nemačkog lista, prenosi poratl Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Novinar FAZ-a Mihael Martens (Michael) podseća na nedavne sukobe na severu Kosova, u kojima su povređene desetine vojnika NATO i srpskih demonstranata.

„Kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da na severu svom snagom uspostavi državni monopol sile. To želi da spreči srpski predsednik Aleksandar Vučić, čija vlast ne priznaje nezavisnost Kosova – i u tome je prilično uspešan. Doduše, Kurti mu nepotrebno olakšava posao“, dodao je list.

Glas javnosti
foto: Glas javnosti

Martens podseća da je u Briselskom sporazumu pre deset godina predviđeno formiranje zajednice opština i enklava u kojima Srbi čine većinu.

„To Kurti sprečava uz ponekad providne izgovore. Tvrdi da bi Zajednica srpskih opština nosila klicu otcepljenja tih oblasti od Kosova“, navodi se u komentaru.

Ali, čak i „ako zanemarimo da su srpske enklave na jugu okružene albanskim naseljima i da se ne mogu tek tako otcepiti od Kosova, kosovska vlada ima načina da Vučiću izbije taj adut iz ruke. Itekako su zamislivi modeli zajednice opština koji bi srpskoj manjini omogućili dalekosežnu samoupravu, a da ne ugroze kosovsku državu niti podstaknu opasnost od secesije“, navodi se u tekstu.

„No, kako Kurti odbija već i ideju Zajednice srpskih opština, beogradskom autokrati Vučiću je lako da sprovodi svoj plan – da destabilizuje Kosovo i za to svaljuje krivicu na Prištinu. To nije u interesu Kosova ni Zapada“, dodao je FAZ.


Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR