Glas Javnosti

Čemu služi ogledalo u liftu?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Liftovi su gotovo uvek opremljeni ogledalom, a ponekad su svi unutrašnji zidovi ove male sobe reflektujući.

Obično se prisutnost ogledala koristi za popravljanje frizure, šminke ili kragne kaputa, pogotovo ako je neko u žurbi otišao od kuće. 

Međutim, to nipošto nije glavni razlog zbog kojeg se u liftove postavljaju ogledala, piše Novi list.
Postoji, naime, psihološki razlog za ugradnju ogledala u lift.
 
Lift je uzak prostor, širok kvadratni metar ili neznatno više. Osobe koje pate od anksioznosti ili klaustrofobije mogu da se plaše boravka u tako skučenom prostoru, čak i na samo nekoliko sekundi.
 
Prisutnost ogledala stvara iluziju većeg prostora nego što on zapravo jeste i smanjuje osećaj nelagode. Učinak će biti još veći ako su svi zidovi lifta odražavajući. Ogledalo, osim što daje iluziju da ima više prostora nego što ga zapravo ima, ljudima u liftu daje osećaj sigurnosti.
 
Često se događa da u lift ulazite s nepoznatim ljudima, a i to može biti razlog za teskobu i brigu. Prisutnošću jednog ili više ogledala moguće je "proveriti2 šta drugi ljudi rade u liftu i zaštititi se od neželjenog fizičkog kontakta, džeparenja i krađa.

Jedan od komentara na ovo objašnjenje je :

Ogledalo u liftu postoji mnogo pre nego što je počela da se pridaje pažnja anskioznosti i klaustrofobiji. Naime, ogledalo u liftu služi tome da ako vidite svoju refleksiju kada otvorite spoljna vrata od lifta, znate da je kabina tu. Ako nema refleksije, znači da nema ni kabine. U prevodu, služi da oni koji stalno gledaju pravo ne bi upali u okno od lifta ako iz nekog razloga se vrata otključaju, a lift ne dođe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR