Glas Javnosti

ЦарГо тражи помоћ од ЕУ у заштити од картела у превозу путника

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Компанија ЦарГо данас је затражила помоћ од Европске уније у заштити од картела у превозу путника, указујући да је то омогућио Закон о превозу путника у друмском саобраћају који је у примени годину дана.

"Тај закон не само да је донет на контроверзан начин већ је створио правну несигурост за псоловање и онемогућава фер и тржишну конкуренцију", рекао је на директор ЦарГоа Вук Губеринић на конференцији за новинаре испред седишта Делегације ЕУ у Србији.
Додао је даЦарГо "борио годину дана у име оних који би да остану и оних који би да се врате у Србију".
Поред документа који је упућен представницима ЕУ задуженим за транспорт, право конкуренције, међународне односе и јединици задуженој за Србију, ЦарГо је приложио и све кривичне пријаве, иницијативе и мишљења, као и овлашћени превод спорног закона, који је ресрно министарство одбило да достави Европској унији, рекао је Губеринић.
"Очигледно је да је иза доношења и спровођења скандалозног и противуставног закона стајао део државе предвођен ресорном министарком Зораном Михајловић у спрези са такси картелом. Министарка (Зорана) Михајловић је мислила да ће сакрити своје прљаве радње и велика недела, те да ће зауставити процедуру у Европској унији тако што није доставила тражена документа. Међутим и у вези са овим се преварила", истакао је Губеринић.
Он је рекао да се ЦарГо ускладио и са новим законом и променио начин функционисања, али да то не мења суштину да је закон противуставан, да онемогућава фер утакмицу, као и да је против интереса грађана и европског пута Србије.
"Предајемо нашу правну историју, али то је правни крвоток Србије. Данас ће ЕУ делегација моћи да види правни крвоток целе земље на једном случају. Када се говори о владавини права, ЦарГо је прави саговорник, а историја ове правне борбе историја је борбе за права грађана у Србији. Првенствено за младе, њихов останак и повратак у земљу", рекао је Губеринић.
Истакао да је ЦарГо за годину дана поднео уставне и друге иницијативе, девет кривичних пријава због закључења рестриктивног споразума, трговине утицајем, несавесног рада у служби, злоупотребе службеног положаја, лажног пријављивања, злоупотребе права на штрајк, противправног лишења слободе, удруживања ради вршења кривичних дела.
"Нисмо бирали улицу, већ институције, али нема нема одговора од државе, док се притисци, привођења и линчовање чланова ЦарГо настављају. Међутим на њихове нападе одговарали смо аргументима. На насиље идемо истином. Верујемо да смо и зато добили обавештење од Европске комисије крајем прошле године да ће врло пажљиво надгледати ситуацију у вези са конкуренцијом, спорним законом, али и слободом пружања услуга у Србији", рекао је Губеринић.
Додао је да верују да ће нова Европска комисија "још снажније радити на приближавању Србије Европи и да ће учинити све да се у Србији гради владавина права у интересу грађана, а не да се пишу закони у интересу картела".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR