Glas Javnosti

Bolest morskih ptica uzrokovana plastikom

Vesti
Autor: Glas javnosti

Nova bolest uzrokovana isključivo plastikom otkrivena je kod morskih ptica. Bolest je nazvana plastikoza, izaziva ožiljke na digestivnom traktu ptica, a izazvana je direktno plastikom, tačnije zbog gutanja otpada u kojima se nalazi ovaj materijal.

Otkrili su je naučnici iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, prenosi Gardijan (Guardian)

To je prvi zabeleženi slučaj fibroze izazvane plastikom kod divljih životinja, kažu istraživači.

Zagađenje plastikom postaje toliko rasprostranjeno o čemu govori i rasportsranjenost ove bolesti različite starosti, navodi se u studiji objavljenoj u Džurnal of hazardus materijlas (Journal of Hazardous Materials).

Naučnici, uključujući dr Aleksa Bonda iz Prirodnjačkog muzeja i dr Dženifer Lejvers, proučavali su vode sa australijskog ostrva Lord Hau da bi sagledali odnos između nivoa progutane plastike i organa proventrikulusa – prvog dela ptičjeg stomaka.


Otkrili su da što je ptica više plastike progutala, to je imala više ožiljaka. Bolest može dovesti do postepenog raspada tubularnih žlezda. Gubitak ovih žlezda može dovesti do toga da ptice postanu podložnije infekcijama i parazitima i utiče na njihovu sposobnost da svari hranu i apsorbuju neke vitamine.

Istraživači su fibroznu bolest nazvali plastikozom da bi se jasno pokazalo da je uzrokovana plastikom u okruženju.

Kada ptice progutaju male komade plastike, otkrili su, to zapaljuje probavni trakt. Vremenom, uporna upala uzrokuje ožiljke i deformaciju tkiva, što utiče na varenje, rast i preživljavanje.

Prirodni materijali pronađeni u stomaku ptica, kao što je kamenje plovućca, nisu izazvali iste probleme, što je navelo naučnike da ovu bolest okarakterišu kao bolest uzrokovanu plastikom.

Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodnjačkom muzeju, rekao je:

„Iako ove ptice spolja mogu izgledati zdravo, iznutra im ne ide dobro. Ova studija je prvi put da je stomačno tkivo istraženo na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može izazvati ozbiljna oštećenja probavnog sistema ovih ptica“.


Iako su naučnici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom delu sveta, veruju da je verovatno da je pogođeno više vrsta i kažu da je potrebno više istraživanja da bi se otkrilo koliko je plastikoza raširena.

Kažu da je izloženost svih organizama plastici neizbežna, jer se emisije plastike povećavaju, a zagađenje plastikom postaje rasprostranjeno u svim sredinama širom sveta.

Kako se ovaj problem pojavio tek poslednjih decenija, on nije široko proučavan. Istraživači su rekli:

„Dalje, gutanje plastike ima dalekosežne i teške posledice, od kojih mnoge tek počinjemo da u potpunosti dokumentujemo i razumemo“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR