Glas Javnosti

Ambasador SAD o Srbiji i Radoičiću: Ne bi bilo prvi put da neka zemlja ne postupi po poternici Interpola

Vesti
Autor: Glas javnosti

Poručuje da postoji više primera da jedna zemlja nije izručila drugoj određenu osobu, iako je to zatraženo.

Ne znam da li će Srbija da odgovori na Interpolovo "crveno obaveštenje", kazao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer, nakon serije medijskih napisa da je za Milanom Radoičićem raspirana poternica zbog napada u selu Banjska 24. septembra. Poručuje da postoji više primera da jedna zemlja nije izručila drugoj određenu osobu, iako je to zatraženo.

Hovenijer je u tokom današnjeg boravka u Južnoj Mitrovici upitan o tome da li će Zapad preduziti mere protiv zvaničnog Beograda, ukoliko ne izruči Radoičića.


Uz osudu dešavanja u Banjskoj 24. septembra, ambasador je još jednom poručio da bi trebalo da odgovaraju svi koji su učestvovali u „kriminalnom napadu“.

„Očekujemo da će to da se dogodi i to smo jasno kazali vlastima u Srbiji i drugim vlastima“, poručio je Hovenijer, a prenosi KoSSev.

Kada je reč o Radoičiću, američki ambasador je kazao da ne može da govori o tome da li Srbija hoće ili neće da „odgovori na Interpolovo ‘crveno obaveštenje’“.

Ipak, ukazuje na to da postoji više primera da je jedna zemlja zatražila izručenje upravo preko Interpola, a da do toga nije došlo.

„Crvenim obaveštenjem se jednostavno traži od Vlada da potencijalno uhapse nekog na osnovama pravnih procesa jedne zemlje. Ali u više navrata je na osnovu ‘crvenog obaveštenja’ u mnogim zemljama, određena vlada odlučila da neće načiniti nikakvu akciju da izvrši izručenje na osnovu crvenog obaveštenja. Mora da postoji sporazum o izručenju i da se ostvari puno drugih uslova“, rekao je Hovenijer.

KoSSev podseća da je navodno za Milanom Radoičićem raspirana međunarodna poternica i to zbog napada u selu Banjska 24. septembra, još prošle nedelje su nezvanično izveštavali mediji.

Vest su u potom potvrdili glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, Bljerim Isufaj, kao i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.


Isufaj nije odgovarao na pozive i poruke KoSSeva, ali je dao izjavu za Klan Kosova u kojoj je potvrdio da je predat zahtev za raspisivanje „Interpolove poternice“ za Milanom Radoičićem i to kao glavnog organizatora za napad u Banjskoj, a da će za još 11 lica u vezi sa istim ovim slučajem to učiniti u narednim danima.

U njegovoj izjavi, međutim, nije precizirano to da li je Specijalno tužilaštvo uputilo zahtev UNMIK-u ili je UNMIK već o tome obavestio Interpol.

Kako Kosovo nije član Interpola, zahtevima za raspisivanje međunarodnih poternica posreduje UNMIK.

UNMIK zvanično nije hteo da govori o pojedinačnim licima, kao ni to da li su oni već Interpolu uputili zahtev.

U odgovoru za KoSSev naveli su da oni obrađuju sve zahteve koje primaju od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih poternica i onda ih, po potrebi, šalju Interpolu.

„U skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2002. između Interpoa i UNMIK-a, UNMIK obavlja zadatke Nacionalnog centralnog biroa Interpola (NCB) i olakšava međunarodnu policijsku saradnju između kosovskih agencija za sprovođenje zakona i država članica Interpola. Shodno tome, UNMIK obrađuje sve zahteve koje je primio od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih poternica i po potrebi ih dostavlja Interpolu na razmatranje u skladu sa procedurama Interpola“, navode iz UNMIK-a.


Kako KoSSev nezvanično saznaje, lista sa Radoičićem sadrži najmanje 20 lica koja se terete za Banjsku, a kosovski mediji su već objavili i njihove inicijale. Većina njih je sa Severa Kosova.

KoSSev navodi i da Intepolova baza crvenih obaveštenja još uvek ne sadrži ni jedno od 21 lica sa tog navodnog spiska, uključujući ni Milana Radoičića.




Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR