Glas Javnosti

Albanci izvoze struju

Vesti
Autor: Glas javnosti

Albanska elektroenergetska korporacija KEŠ počela je da izvozi struju, nakon što je povoljna hidrologija omogućila maksimalnu proizvodnju u tri elektrane na reci Drim, javila je danas agencija MIA.

„Za period od 19. do 23. decembra prodato je oko 48.000 megavat-časova električne energije po ceni od 167,2 evra po megavat-satu. Prethodno smo pokušali da deponujemo ovu količinu energije, ali taj postupak nije uspeo”, saopštio je KEŠ.


Kako navode u toj energetskoj korporaciji, izvoz struje je počeo jer je zadovoljena dnevna potrošnja Albanije, koja iznosi 17.800 megavat-sati.

Zbog poboljšanja hidrološke situacije vlada u Tirani je u decembru odlučila da ne primenjuje povećanu cenu za domaćinstva koja troše više od 800 kilovat-sati mesečno, prenosi Beta.

Ta tarifa je trebalo da se primenjuje od oktobra, ali je pomerena za novembar, zbog manje potrošnje, u odnosu na prošlu godinu.


Na kaskadi reke Drim nalaze se Hidroelektrana „Fierza”, druga po veličini na Balkanu, zatim hidroelektrane „Koman” i „Vau te Dejes”, čije su akumulacije na maksimalnoj visini posle obilnih kiša.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR