Glas Javnosti

AJMO, SRBI! POKRENUTA PETICIJA: Spomenik SRPSKIM VOJNICIMA mora se vratiti na svoje mesto, uz izvinjenje ambasadora (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU – poglavlje 35, Dragiša Mijačić, zajedno sa grupom intelektualaca, pokrenuo je peticiju za vraćanje spomenika srpskim vojnicima stradalim 1912-1918, koji je nedavno izmešten sa starog mesta na vojnom groblju u Prištini, a na inicijativu tamošnje francuske ambasade.

„Pokrenuli smo peticiju za vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima 1912-1918 na vojnom groblju u Prištini i potrebna nam je vaša podrška“, saopštio je Mijačić juče na društvenoj mreži X.

Peticiju možete pronaći ovde
https://www.ipetitions.com/petition/petition-for-the-return-of-the-monument-to-the


U svojoj je objavi naglasio da smatra da izmeštanje spomen ploče stradalim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na prištinskom groblju – „spada među najsramnije događaje francuske moderne istorije“.

Štaviše, francusku šeficu diplomatije, Katrin Kolonu, pozvao je da reaguje.

Osim što se u propratnom tekstu pokrenute peticije koju su do sada potpisale 1,482 osobe, traži vraćanje spomenika na mesto gde je bio, traži se i javno izvinjenje dvojice ambasadora, francuskog i nemačkog.

„Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918 na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin“, glasi tekst pokrenute peticije.



Francuski i nemački ambasador pomeranje ovog spomenika obrazložili su time da je zapravo sada urađeno postavljanje novog spomenika, a koji podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, te da su „spomenik naknadno premestili u znak poštovanja prema srpskim vojnicima samo nekoliko metara“.

Mijačić u izjavi poručuje da ih je upravo ovo objašnjenje motivisalo da pokrenu peticiju.

„Objašnjenje dvojice ambasadora o razlozima za takav sramni čin dodatno nas je motivisao da pokrenemo peticiju i zatražimo podršku građana za jasne zahteve koji su izneti, a to je vraćanje spomenika na staro mesto i javno izvinjenje ambasadora za njihove postupke“, kazao je Mijačić za KoSSev.

Rezultate peticije će, kaže, predati ambasadama Francuske i Nemačke u Prištini, njihovim ministarstvima spoljnih poslova, kao i medijima.

Poručuje i da će o ovom „nerazumnom aktu“ razgovarati i na međunarodnim konferencijama i forumima, kao i na sastancima sa diplomatama i međunarodnim predstavnicima.

„Takođe ćemo obavestiti i udruženja veterana, kao i sve druge relevantne faktore koji se bave ovom tematikom“, kazao je on.

Smatra da izmeštanje ovog spomenika nije u duhu evropskih vrednosti za koje se Francuska i Nemačka „deklarativno zalažu“, niti je u skladu sa „principima vladavine prava na kojima oni insistiraju“.

Mijačić se ujedno nada da će ambasadori ove dve zemlje poslati instrukcije za vraćanje spomenika na svoje mesto i „izviniti se za svoje nerazumne postupke“.

Ukoliko se spomenik ne vrati, naglašava, izvršiće pritisak na Vlade ove dve zemlje da „isprave postupke svojih ambasadora“.



„Nećemo prestati da ih podsećamo da je njihov postupak protiv svih moralnih, društvenih i civilizacijskih normi. Svakako ćemo vršiti pritisak i na vlade Francuske i Nemačke da isprave postupke svojih ambasadora. Spomenik se mora vratiti na svoje staro mesto, jedino tako se može završiti ova sramna priča francuskog i nemačkog diplomate“, zaključio je Mijačić za KoSSev.

Podsetimo, prava prašina u vezi sa spomenikom srpskim vojnicima podigla se proteklog vikenda, kada se na slici sa ovogodišnjeg obeležavanja Dana primirja, za razliku od prethodnih godina, iza nemačkog ambasadora uočilo da se ovo spomen obeležje više ne nalazi na istom mestu.

Ispostavilo se u međuvremenu da je on sada izmešten u stranu što je prva potvrdila Eparhija raško prizrenska, koja je izrazila zabrinutost ali i sumnju da se na ovaj način vrši prekrajanje istorije odnosno pokušaj da se „zamagli nesporna istina o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima“.

Prištinski paroh, Staniša Arsić, kazao je medijima da je slučaj prijavio policiji tvrdeći da je  izmeštanje spomen ploče urađeno po nalogu ambasade Francuske u Prištini, što su u međuvremenu za KoSSev zajedničkim saopštenjem potvrdile francuska i nemačka ambasada.

Naveli su da je ceremonija povdom obeležavanja Dana primirja bila okaljana polemikama u pojedinim medijima na Kosovu i to upravo, kako kažu, zbog postojanja ovog spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima stradalim između 1912. i 1918. godine.

A kontroverza je, smatraju, bila nedostojna sećanja na sve vojnike – francuske, nemačke i srpske, koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i „18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR, u zaštiti svih zajednica na Kosovu“.

Saopštili su i da je sada urađeno postavljanje novog spomenika, koji podseća upravo na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu, a da su spomenik posvećen srpskim vojnicima naknadno premestili u stranu, samo nekoliko metara dalje“, te da „nijedno telo nije pomereno“.

I dok iz ambasade tvrde da su spomenik premestili „uz najveće poštovanje“, ova odluka je naišla na osudu i kritike srpske javnosti, a potom i političkih zvaničnika.

Srpski korisnici na društvenim mrežama osuđuju potez francuske ambasade i zahtevaju da se spomen obeležje vrati na svoje mesto.

Oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiji, navodeći da je izmeštanje spomenika „pokušaj zatiranja svih tragova srpskog postojanja na KiM i brutalnog prekrajanja istorije“.

Da je u pitanju „prekrajanje istorije“, poručila je i stranka Srpska demokratija, navodeći „da smo svedoci još jedne u nizu nepravdi nad srpskim narodom na Kosovu“.





Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Sladjan u 15.11.2023 10:12:45 h
     0 
Nemam X nalog, molim Vas da apelujete da peticija bude potpisana drugim putem online, žarko želim da se svi oglasimo povodom ovog incidenta, ukoliko to ne uradimo sada ovome neće biti kraja.