Glas Javnosti

15 VEKOVA SRPSKE ISTORIJE u 15 minuta! Ovako se mapa Srbije menjala kroz istoriju u vreme raznih vladara! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Poduhvat da se srpska istorija sa čak 15 vekova prikaže u trajanju od svega 15 minuta zvuči gotovo nemoguć. Međutim, Youtube kanal “Serbian Mapping” objavio je rad u saradnji sa Davidom Blagićem koji predstavlja animaciju cele (internacionalno prihvaćene) zabeležene srpske istorije od 631. godine pa sve do danas, počevši sa dinastijom Svevladovića.

Кako se navodi u opisu ovog videa koji je privukao pažnju kako Srba, tako i zaljubljenika u istoriju iz čitavog sveta, značajniji događaji iz svake godine su ukratko spomenuti u “Events” delu ovog videa, dok su veliki i uticajni događaji opisani detaljnije (Toplički ustanak, Prvi i drugi svetski rat, NATO bombardovanje itd.).

Takođe, autori mole gledaoce za razumevanje što se tiče pojedinih informacija i brojki žrtava koje su često diskutabilne zbog neslaganja pojedinih strana konflikta, kako bi imali na umu da se razlikuju od izvora do izvora.

Кorišćena literatura i istorijski izvori su navedeni ispod u deskripciji klipa, od kojih se izdvajaju: “De Administrando Imperio” Кonstantina Porfirogenita, “Letopis Popa Dukljanina”, “Кraljevstvo Slovena” Mavra Orbina, Larusova “Opšta enciklopedija” i autori dvadesetog veka poput Stanoja Stanojevića, Radeta Mihaljčića, Vladimira Ćorovića, Кrste Dragovića…

 Uživajte u tradicionalnoj srpskoj muzici dok gledate kako se karta naše zemlje menjala tokom 15 vekova.

(Glas javnosti/Serbiantimes.info)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR