Glas Javnosti

"MUČENJE TRUDNICA U BATAJNICI I IZBIJANJE PARA IZ DŽEPA" Direktorka Doma zdravlja u Zemunu sramnom odlukom naterala trudnice da se privatno pregledaju

Vesti
Autor: Glas javnosti

Da li je direktorka Aleksandra Cvetković previdela ili namerno zatvorila oči pred činjenicom da žene u poodmakloj trudnoći, ili one sa rizičnim trudnoćama, ne bi trebalo da putuju za običan ultrazvučni pregled 10 kilometara?

Zbog kvara na ultrazvučnom uređaju u Domu zdravlja u Batajnici, trudnice iz ovog mesta su prinuđene da iz svog džepa plaćaju privatne ultrazvučne preglede ili da za rutinske redovne preglede odlaze u Zemun ili u Ugrinovce.

Da u doba "bele kuge" i deceniji u kojoj je prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva Srbija ostala bez skoro 600.000 ljudi postoje peripetije trudnicama i budući majkama je nedopustiva stvar. Zaslugu za nemogućnost obavljanja ultrazvučnog pregleda u Domu dzravlja Batajnica svakako ima v.d. direktor Doma zdravlja u Zemunu dr Aleksandra Cvetković, koja je ignorisanjem hitne odluke Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove da se odvoje sredstva za ultrazvuk za Batajnicu ne samo pogazila statut ove ustanove, već je direktno otežala budućim majkama da ostvare svoje pravo na zdravstvenu zaštitu koja im po zakonu pripada.Opravdanje za samovolju direktorke Cvetković ne postoji, jer je na sednici Upravnog odbora Doma zdravlja u Zemunu 2. decembra 2022. godine utvrđeno da postoje sopstvena sredstva za nabavku ultrazvuka za Batajnicu, te je na na osnovu toga Upravni odbor na toj sednici i doneo odluku da se sredstva umesto na sitan potprošni inventar usmere na kupovinu krucijalnog uređaja za trudnice u Batajnici.

Ipak, direktorka Cvetković je u maniru šerifa, ne uvažavajući mišljenje organa čije je odluke dužna da sprovodi, odlučila da je bitnije da se kupi potrošni inventar, pa je već u 5. decembra 2022. godine izdala nalog da se raspiše konkurs za nabavku sitnog inventara. Ne znajući sa sigurnošću da će grad da dodeli sredstva za ultrazvučni aparat što se i desilo 11. januara ove godine. Grad Beograd je zapravo priskočio u pomoć trudnicama u Batajnici i opredelio 6.500.000 dinara za ultrazvučni aparat. Ipak, ono što je direktorka sa sigurnošću znala je da će taj proces nabavke trajati neko vreme, ili rečima koje znače običnim ljudima - još bar 6 meseci će trudnice morati da se dovijaju dok Batajnica ne dobije ultrazvučni aparat.

 

Da li je direktorka Aleksandra Cvetković previdela ili namerno zatvorila oči pred činjenicom da žene u poodmakloj trudnoći, ili one sa rizičnim trudnoćama, ne bi trebalo da putuju za običan ultrazvučni pregled 10 kilometara?

Pri tom, nemaju svi luksuz da imaju automobil i mogućnost da koriste taksi, već se često stvari svode na to da žena u rizičnoj poodmakloj trudnoći treba da sedne u autobus ili se dovija za prevoz kako bi odradila zakazani ultrazvuk, ili da, sa druge strane, zbog svog stanja izabere da plati pregled u privatnoj klinici svaki put kada treba da obavi ultrazvučni pregled.

Takođe navode da su često birale da odu na privatni pregled gde su morale da izdvoje i znatne sume novca jer nisu bile u stanju i mogućnosti da odu do Zemuna ili Ugrinovaca. Kako navode, cifre koje su plaćale kreću se od 6.500 dinara za ginekološki i ultrazvučni pregled, oko 4.000 za tripl test, dok su za ekspertni ultrazvučni pregled izdvajale čak od 7.000 do 10.000 dinara u zavisnosti da li je u pitanju jednoplodna ili višeplodna trudnoća.

Trudnice iz Batajnice zgrožene odlukom direktorke Cvetković - Mučenje i izbijanje para iz džepa

Posle pisanja o nedopustivom ponašanju direktorke Cvetković, dobili smo više poziva od žena iz Batajnice koje su zgrožene načinom na koji su tretirane. Govoreći da ne mogu da razumeju skandalozne odluke v.d direktorke da dopusti da se buduće majke koje predstavljaju stub ovog društva stavljaju u položaj da plaćaju uslugu koju im zdravstveno osiguranje garantuje, jer ne žele ili ne mogu da putuju zbog svog stanja.   

Bitno je naglasiti da su trudnice sva maltretiranja i izbijanje novca iz džepa mogle izbeći samo da je direktorka Doma zdravlja Zemun dr Aleksandra Cvetković postupila u skladu sa propisima i uvažavala odluke Upravnog odbora ove institucije.

Izvor: Srbija danas

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Danijela u 14.01.2023 20:09:05 h
     0 
Ta žena je bila moj lekar opšte prakse pre 10 godina, i ne mogu da verujem da je ona postala direktor. Nezainteresovana, neljubazna, muka joj što ste došli.