Glas Javnosti

Večita DILEMA: Da li noću GASITI RAČUNAR ili ostaviti UPALJENIM?!


Autor: Glas Javnosti

Večitno pitanje svih je da li računar treba gasiti tokom noći ili ostaviti upaljen. Jedni misle da je bolje da je računar noću ugašen, dok sa druge strane neki misle da je praktičnije ostaviti uplajen, zbog bržeg pokretanja računara ujutru. Evo rešenja ove dileme.

Postoje dobri razlozi zašto ne treba gasiti računar preko noći. Ne samo zbog bržeg pokretanja ujutro, već i poboljšanja funkcija samog sistema, navode stručnjaci.  

Praktični razlozi

Prvi i glavni razlog zašto treba da ostavite računar upaljen preko noći je iz praktične prirode. Umesto da čekate da se pokrene, ono je uvek spreman za rad. Tipični sistem zahteva oko 30 sekundi za pokretanje. Ako imate velik broj programa koji se pokreću pri startu, pokretanje računara traje duže. Ako ostavite računar upaljen, o tome ne treba da brinete.  

Paljenje računala iz sna traje par sekundi i što je najbolje - sve učitane aplikacije ostaće aktivne.

Ako je vaše računar sve vreme upaljen, on može pokretati softver koji je inače nedostupan, uključujući i opciju Remote Desktop. Ne morate se mučiti sa potragom za važnom datotekom koju imate na računaru. Dovoljno je da se povežete telefonom ili tabletom i uzmete sa računara sve što vam treba.

Prednosti gašenja računara

Da li zapravo možete ostavljanjem računara upaljenim smanjiti njegovu dugotrajnost? Ako sve ostale uređaje gasite nakon što prestanete sa njihovim korišćenjem, ne postoji razlog zašto da to ne uradite i sa računarom.

Hardver ne može raditi večno. Monitorovo pozadinsko osvetljenje može izdržati desetak hiljada sati, baterija laptopa radi oko 300 ciklusa punjenja, dok deo SSD podržava svega 3000 ciklusa brisanja programa. U stvarnosti ćete u većini slučajeva nadograditi računar pre nego što komponente prestanu sa radom, ali ostavljanjem računara upaljenim vreme trajanja smanjujete za mali postotak - veći problem stvara toplota koju stvara korišćenje računara.

 
 (Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR