Glas Javnosti

VEĆA ŠTETA NEGO OD SEKE: Svet će se oporavljati godinama od korona virusa

Vesti
Autor: Глас јавности

Broj izgubljenih radnih mesta neizvestan

Svetu će trebati godine da se oporavi od pandemije korona virusa, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija rekao je da je ekonomski šok već veći od financijske krize, i kao pustu želju ocenio je uvrenje da će se zemlje brzo oporaviti, piše BBC.
OECD je pozvao vlade da "pocepaju” pravila o potrošnji kako bi osigurale brzo testiranje i lečenje virusa.
Gurija je rekao da nedavno upozorenje da bi epidemija korona virusa mogla prepoloviti globalni privredni rast na 1,5 posto, već izgleda previše optimistično, prenosi Hina.
Broj izgubljenih radnih mesta i neuspelih preduzeća dalje je neizvestan, a Gurija tvrdi da će se zemlje suočavati s ekonomskim posledicama u godinama koje dolaze .
On je rekao da će mnoge velike svetske ekonomije ući u recesiju u idućim mesecima.
„Čak i ako ne bude recesije u celom svetu, rasta ili neće biti ili će biti negativan u mnogim svetskim ekonomijama. Stoga ćemo imati ne samo nizak globalni rast ove godine, nego će trebati više vremena u budućnosti za oporavak“, dodao je Gurija, prenosi novac.hr.
On je naglasio da ekonomska neizvesnost koju je stvorila pandemija znači da su ekonomije već pretrpejele veći šok nego tokom terorističkog napada 11. Septembra ili finansijske krize 2008. godine.
„Razlog zašto ne znamo koliko će nam trebati da popravimo nezaposlenost je taj što ne znamo koliko će ljudi ostati bez posla. Ne znamo ni koliko će nam trebati da izvučemo na hiljade malih i srednjih poduzeća koja već trpe“, ekao je Gurija.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR