Glas Javnosti

U Ukrajini traže ostavku ministra spoljnjih poslova zbog Kosova!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Zamenik ministra spoljnih poslova Vasilij Bodnar, u intervjuu za albanski TV kanal RTV Ora, rekao je da je Ukrajina priznala pasoše samoproglašene države Kosovo, što smatra korakom ka priznavanju nezavisnosti.

„Opoziciona platforma - Za život“ najoštrije osuđuje sistemsku politiku priznavanja nezavisnosti samoproglašene republike Kosovo. Izjavljujemo da je za ove postupke u potpunosti odgovoran predsednik Zelenski, koji u skladu sa članom 106. Ustava Ukrajine upravlja spoljnom politikom države .Odluka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova da prizna pasoše Kosova nije u interesu Srbije i zbog oružane agresije Sjedinjenih Američkih Država i bombardovanja NATO avionima, koja su izvedena bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN. To jasno pokazuje da naša vlada ne samo da se u svemu pokorava svojim zapadnim kustosima, već i spremno usvaja njihove uobičajene dvostruke standarde kada je reč o rešavanju međunarodnih problema", piše u zvaničnom saopštenju Opozicione platforme.

Dragan Stanojević, predsednik Pokreta rodoljuba u otadžbini i dijaspori (ROD) koji je 25 godina živeo u Ukrajini i dobar je poznavalac političkih prilika u toj državi kaže da odluka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova da prizna pasoše Kosova nije legitimna i da je to u nadležnosti parlamenta. 

- Takva odluka je apsurdna iz nekoliko razloga. To prosto nije u kompetenciji Ministarstva spoljnih poslova jer se takve odluke donose po skupštinskoj proceduri u parlamentu. Postoji parlamentarna grupa saradnje poslanika Srbije i Ukrajine koju vodi Oleg Valošin, srpski prijatelj. On je poslanik druge po snazi partije u Ukrajini, odnosno Opozicione platforme za život. Danas je na sednici predsedništva predsednik strateškog saveta Viktor Medvedčuk, inače prema informacijama Glasa i kum Vladimira Putina, zvanično saopštio da oštro osuđuje delovanje ministarstva spoljnjih poslova Ukrajine zbog koraka ka priznanju Kosova. U tom saopštenju je naglašeno da će se ta partija boriti protiv priznanja Kosova i da će podržati Srbiju u očuvanju međunarodno priznatih granica, kaže Stanojević za Glas javnosti. 

Naš sagovornik dodaje i da je zbog cele te skandalozne situacije i antisrpskog delovanja zatražena ostavka ministra spoljnih poslova Ukrajine, Dmitrija Kulebe. 

- Najavljeno da će biti pokrenuti razgovori sa drugim parlmentarnim frakcijama za stvaranje projekta kojim se sprečava priznanje Kosova, ali i nemogućnost da u budućnosti ministarstva na ovaj način zloupotrebljavaju svoje nadležnosti. Oni žele da uključe sve ostale stranke da podrže novu platformu o podršci Srbije, zaključuje Stanojević.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR