U Srbiji kreće efikasnija i besplatna terapija za multiplu sklerozu

Bolnica 409 - pixabay

Foto: Pixabay

Nakon 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za lečenje multiple skleroze, (MS) od koje u Srbiji boluje 9.000 ljudi, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu lekova uvrsti savremenu i efikasnu terapiju, koja do sada nije bila dostupna.

Za obolele je tako učinjen veliki pomak i u tom duhu ove godine se obeležava 30. maja Svetski dan borbe protiv multiple skleroze.

MS  je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Broj obolelih ou Srbiji je u porastu.

Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu, a žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca.

MS je vrlo ozbiljno oboljenje, ispoljava se neurološkim simptomima, a karakterišu je česta pogoršanja. Značajan broj bolesnika posle 15 godina trajanja bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, pod sloganom „Ostanimo povezani“.

– Vest da će inovativna terapiju početi da se daje pacijentima obolelim od MS-a je veoma značajna. Nakon višegodišnje borbe za savremene terapije, uspeli smo da zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i RFZO, omogućimo lečenje duplo većeg broja pacijenata. Trenutno prvu generaciju lekova dobija oko 1.100 ljudi, a taj broj će se povećati za još 600 osoba. Pored proširenja broja pacijenata na već postojećim terapijama, dodatnih 700 pacijenata će dobiti najsavremenije lekove. Prema procenama neurologa, standardna dosadašnja terapija koja se koristi u lečenju multiple skleroze, nije efikasna kod više od trećine bolesnika, ističe Jasmina Brajković predsednica Društva MS Srbije.

(Izvor: Danas)

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednjih godina u Beogradu je započeta gradnja četiri velike kule, visine od 100 i više metara, koje će umnogome izmeniti izgled Beograda. A najavljeno je još nekoliko takvih “visinskih” projekata, po ugledu na najveće svetske metropole poput Njujorka ili Moskve.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podneće Regulatornoj agenciji za elektronske medije prijavu protiv Televizije Pink zbog promocije nadrilekarstva i grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, saopštilo je to udruženje.

Бетани Остин, самохрана мајка троје деце, ухапшена је због кривичног дела коришћења порнографског материјала у сврху освете, за које је запрећено четири године затвора, а српски адвокат Игор Божић, покушава да је одбрани пред Врховним судом у САД.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone