Glas Javnosti

U podne odluka Kriznog štaba, u kovid bolnicama mesta za samo još dva dana

Vesti
Autor: Glas javnosti

Krizni štab za borbu protiv korone zasedaće danas u 12 sati kada će razmatrati uvođenje oštrijih mera kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa. Takođe, kako se saznaje od članova iz Štaba situacija sa koronavirusom se od pre dva dana pogoršala.

“Epidemiološka situacija od pre dva dana je još gora”, navodi izvor.

Ono što je zasad verovatno, a što je juče rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, policijskog časa koji je najavio dan pre, neće biti predstojećeg vikenda.

 Virus se širi toliko eksplozivno da ni epidemiolozi nisu očekivali ovakav udar usred leta. Priliv obolelih u kovid-ambulante, a posebno bolnice, toliki je da bi zdravstveni sistem mogao da se nađe pred kolapsom. "Pakao" nas možda tek čeka u kasnu jesen, ako se dogodi da se ukrste sezonski grip i kovid 19, kao u Italiji na početku epidemije.

Situacija postaje dramatična i kapaciteti se šire na dnevnom nivou. Tako se i Specijalna bolnica "Čigota" na Zlatiboru uključuje u kovid-sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih. O tome je postignut dogovor na sastanku ministra Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-centara, kojem su prisustvovali i direktori oko 20 zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti, kao i dekani medicinskih fakulteta.

 U kovid-bolnicama ima slobodnih kapaciteta za još dva dana, i sada se procenjuje koje bi još dve ustanove u unutrašnjosti ušle u kovid-sistem - kaže ministar Lončar.

Prema saznanjima "Novosti", specijalizovana za kovid postaće najverovatnije bolnica u Čačku, a još jedna će biti ili u Loznici ili u Gornjem Milanovcu.

Lekare i celo zdravstvo zabrinjava ogroman priliv pacijenata u bolnice širom Srbije, u kojima se sada leči oko 4.000 obolelih. Kod njih je laboratorijski dokazan virus korona ili su primljeni samo na osnovu teške kliničke slike koja ukazuje na kovid, iako nemaju pozitivan PCR test.

Gotovo sve bolnice su pune, kako se koji krevet oslobodi, odmah se popuni. U Infektivnoj klinici KCS, koja je od početka epidemije glavni trijažni i terapijski centar, nalaze se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Tu je u utorak pregledano 320 pacijenata i uzeto 109 briseva za analizu, a tokom noći bilo je još 110 pregleda i uzet je 51 bris.

U poslednja 24 časa u kovid-bolnice u Beogradu primljena su 144 pacijenta - kaže dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS. - Sa ovolikim prilivom obolelih pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Kod nas je na intenzvinoj nezi 15 bolesnika, na raspiratorima 11. Svi oni su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta. Sada je mnogo teže nego u martu i aprilu.

U bolnicama se već oseća i potreba za više lekara i medicinskog osoblja.

Sa dekanima medicinskih fakulteta postignut je dogovor o tome da se nađe modalitet da se kadar iz nastave uključi u lečenje obolelih od kovida - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu zdravlja. - U institutima pri fakultetima ima lekara čija bi nam pomoć u ovoj situaciji bila dragocena, i vrlo brzo ih očekujemo u kovid-bolnicama.

Članovi Štaba razmatraće uvođenje rigoroznih mera u onim gradovima i opštinama u kojima je situacija sa koronavirusom alarmantna poput Beograda, Novog Pazara, Sjenice.

Postoji realna mogućnost da se dodatno skrati rad restorana i klubova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juće je izjavio da je jučerašnji dan bio drugi najgori dan od početka epidemije.

Preminulo je 11 osoba, a novih zaraženih u prethodnih 24 sata je bilo 357. Do sada je COVID 19 odneo 341 život, dok je on potvrđen kod 17.076 osoba u našoj zemlji.

(Izvor Telegraf, Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR