Glas Javnosti

U odnosu na lanjski maj, restorani malo skuplji, smeštaj povoljniji

Vesti
Autor: Glas javnosti

Za nijansu, od dva do tri odsto, poskupeli su hrana i piće u restoranima u maju u odnosu na maj prošle godine ili od jednog do dva odsto u odnosu na april ove godine kada većina ugostiteljskih objekata nije ni radila.

Kada se radi o prenoćištima, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cena je u maju za 4,8 odsto bila veća nego mesec dana ranije kada je zbog vanrednog stanja gotovo sve bilo zatvoreno, ali i gotovo osam odsto manja od cene u istom periodu prošle godine.

Cene smeštaja niže su i zbog toga što se ovaj sektor od krize očigledno najteže oporavlja. Pre svega hoteli, od kojih mnogi ni polovinom juna nisu otvoreni.

„Ni polovina hotela u Beogradu, od 110 koliko ih ima, nije još otvorena. Nema rezervacije, bude po desetak soba rezervisano i to u svega četiri ili pet hotela u gradu. Ne mogu da povećaju cene kada nema dovoljno rezervacija“, ističe za Danas predsednik HORES-a Georgi Genov.

On kaže da je situacija nešto povoljnija kada se radi o smeštaju u blizini Dunava, u banjama, ali da su oni koji dolaze uglavnom domaći gosti.

„Ne vide se znaci oporavka, stranih turista nema, tek po neki poslovni ljudi, ali to je jako malo“, napominje Genov.

On kaže da se prema podacima od dobavljača može videti da su restorani i kafići u malo boljoj poziciji od hotela, ali da je i njihov kapacitet na 40 odsto, što je daleko od nivoa na kom su radili pre krize.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR