Glas Javnosti

U Ljubljani likvidiran Mišo Vujičić: Osveta za ubistvo Veselina Jovovića (138.deo)


Autor: Glas javnosti

Ko je bio nekrunisani kralj crnogorske mafije u Sloveniji? Jedni su tvrdili Veselin Jovović, drugi Mišo Vujičić.

Obojica više nisu među živima.

Veselin Jovović ubijen je 3. juna 1998. u baru "Latino", u Ljubljani. Slovenačka štampa, ali i porodica Jovović, tada su označili kao naručioca ubistva Miša Vujičića (37), takođe rodom Nikšićanina, koji je 3. septembra 2003. godine usmrćen u ljubljanskom elitnom hotelu "Lav".

Mišo Vujičić (37), rodom iz sela Srijede kod Nikšića, ubijen je 3. septembra 2003. u elitnom ljubljanskom hotelu "Lav". Vujičića, starog znanca slovenačke policije, ubila su dvojica  NN osoba, mada je policija verovala da će bar jedan od njih biti identifikovan na osnovu snimaka koje je zabeležila sigurnosna hotelska kamera.

Foto: SvedokPolicija je imala saznanja da su Vujičića ubila dvojica crnokosih, kratko podšišanih muškaraca, visokih između 175 i 180 cm. Jedan je nosio crnu kožnu jaknu, drugi crni pulover i plave farmerice.

Sigurnosna kamera na ulazu u hotel registrovala je neke detalje na osnovu kojih je policija izradila foto-robot jednog od ubica.

Slovenački mediji špekulisali su da bi naručilac ubistva mogao da bude Jovovićev mlađi brat Vukašin, koji je 4. januara 1999, u hotelu "Super Li" u Ljubljani, posle kratke svađe, pucao u Vujičića iz pištolja i teško ga ranio.

Svedoci su potvrdili da je pre pucnjave Vukašin Jovović optužio Vujičića, da je ubio njegovog brata Veselina. Lekari su brzom intervencijom spasli Vujičiću život, a Jovović je nestao iz Ljubljane. Pojavio se, međutim, na aerodromu "Brnik" u februaru 2002. i sam se predao policiji. Sud ga je, međutim, oslobodio krivice, jer su svedoci potvrdili da je pucao u samoodbrani!!

 

Četiri godine tri atentata

 

Mišo Vujičić je pored ovog je u prethodne četiri godine preživeo tri atentata. Četvrti put nije!

Foto: Svedok

Trećeg septembra  2003. nije bilo spasa pošto su naručioci, po svoj prilici, angažovali profesionalce. Ipak, pravo čudo kako su uspeli da umaknu, pošto je policija odmah blokirala sve prilaze hotelu.

Ipak, još jedan detalj ukazuje da su naručioci ove likvidacije angažovali prave profesionalce. U vreme ubistva, u hotelu "Lav" nalazila se izraelska fudbalska reprezentacija, koju je pratilo 14 policajaca (slovenački mediji tvrde - specijalca) iz Tel Aviva.

Izraelski policajci su stalno dežurali kod recepcije, verovatno su i videli šta se dešavalo u obližnjoj sali, ali ni oni nisu uspeli da spreče atentatore da pobegnu.

Slovenački mediji tvrdili su da je u pitanju nastavak obračuna crnogorske mafije, i podsećali da je 1998. takođe u Ljubljani, u baru "Latino", ubijen Veselin Veso Jovović, koga su mnogi smatrali kumom crnogorske mafije (bar u Sloveniji). I tada je slovenačka štampa apostrofirala Miša Vujičića, da je kumovao likvidaciji Jovovića.

Policija, međutim, nije teretila Vujičića, ali su navodi u štampi bili dovoljni da Jovovićevi prijatelji tri puta pokušaju da ga ubiju.

 

Ko su Jovovići?!

 

Veselin Jovović i njegov mlađi brat Vukašin rođeni su u Rastovcu kod Nikšića. Posle srednje škole nastanili su se u Sloveniji, gde se Veselin i oženio. Supruga mu je imala slovenačko državljanstvo, pa je registrovao uvozno-izvoznu firmu "Bata". Uglavnom je, preko te firme, radio sa deterdžentima i prehrambenim proizvodima. Verovatno je odlično zarađivao (da li samo od tog posla?) jer je ubrzo kupio stan od 115 kvadrata u centru Ljubljane, a nešto kasnije sagradio  i luksuznu vilu u Podutiku, predgrađu glavnog grada Slovenije.

Za razliku od starijeg brata, Vukašin Jovović je, pošto je napustio posao u "Litostroju", sa poznatim košarkašem Žarkom Đurišićem otvorio kafić "Lesendro" u centru Ljubljane.

foto: Svedok

 Ubistvo u baru "Latino"

 Veselin Jovović je 3. juna 1988. po običaju svratio u bar "Latino", u prestižnom ljubljanskom naselju Zupančeva jama. Tu je Jovović sa prijateljima redovno igrao preferans.

Dok se društvo kartalo, kratko ošišani krupan mladić, odeven u teksas, za šankom je poručio kapućino. Niko na njega nije obraćao pažnju, sve dok se neznanac nije naglo okrenuo i pucao Jovoviću u potiljak. Usledila su još dva hica, i Veselin je ostao na mestu mrtav. Ubica je ispalio još nekoliko metaka u tavanicu, i pobegao iz bara, iako su se i na terasi nalazili Jovovićevi zbunjeni prijatelji.

O Jovoviću je slovenačka štampa naširoko pisala u martu te iste godine, kada je u akciji specijalaca uhapšen u kafiću "Nostalgija", zajedno sa Seadom Sofkićem. Na naslovnim stranama osvanule su priče da je Jovović, bos crnogorske mafije u Sloveniji, klana koji navodno ima 700 članova, uhapšen zbog reketa. Ispostavilo se, međutim, da mu je sve napakovao kontroverzni biznismen Dušan Dolamič, blizak tadašnjim slovenačkim političarima. Jovović je ubrzo pušten na slobodu, a utvrđeno je da mu je upravo Dolamič dugovao 20.000 maraka, koje je trebalo da mu vrati tog dana u "Nostalgiji".

Umesto novca poslao je policiju.

Policija nije otkrila ubicu Veselina Jovovića, a ni nalogodavca. Prva verzija, na osnovu foto-robota, da je pucao Veljko Životić, navodno plaćeni ubica, pala je u vodu čim se saznalo da se on već dve godine nalazi u italijanskom zatvoru. Druga verzija je bila, da su Jovovića ubili šiptarski mafijaši. Podsećano je na svojevremenu pucnjavu kod benzinske pumpe na Zaloškoj cesti u Ljubljani. Tada su na ukupno sedam godina robije osuđeni Dragan Matić, Radovan Bogićević i Branko Pantić, zbog pokušaja ubistva Asima Seferaja, Ahmeda Tufeka, Rakija Velićija i Rafeta Džemailija. Navodno su kao svedoci u tom procesu saslušavani braća Veselin i Vukašin Jovović.

Jedino je izgleda Veselinov brat Vukašin bio uveren da iza ubistva stoji Mišo Vujičić. Vujičić se, međutim, predstavljao kao Jovovićev prijatelj, čak je bio i na sahrani, bacio je crveni karanfil u njegovu raku, a i kasnije je pokušavao na sve načine da se približi Vukašinu Jovoviću.

Početkom novembra 1990. došlo je do pucnjave između njih dvojice. Vukašin je ranio Vujičića, mada je slovenačka policija izbegla da saopšti ko je bio meta. Samo se naga|alo da je Vukašin pokušao da osveti brata Veselina. Mišo Vujičić je preživeo, baš kao i naredna dva puta kada je na njega pucano, a Vukašin Jovović je tada pobegao iz Slovenije. Nešto kasnije se vratio i predao policiji, a posle istrage je oslobođen jer je, kako je saopšteno, utvrđeno da je na Vujičića pucao u samoodbrani.

Slovenački mediji prenose da, po svoj prilici, iza ubistva u hotelu "Lav" stoji "jedan policiji dobro poznat čovek". Da li je u pitanju Vukašin Jovović, i da li je reč o osveti?

 

Sestri nije došao na svadbu

 

Nekoliko dana pre pogibije Veselin Jovović je trebalo da putuje u Nikšić, na svadbu, jer mu se udavala sestra Ivana. Pošto je dobio obaveštenje da bi na putu mogao neko da ga likvidira, ostao je u Ljubljani, gde je takođe na njega pucano. Dok je u vili sedeo sa društvom, neko je pokušao da ga ubije kroz prozor. Pošto je staklo bilo neprobojno, Jovović je prošao bez posledica.

Foto: SvedokPrijatelj sa Kićunom

Zna se da je Veselin Jovović bio prijatelj sa Kićunom Vilotijevićem, takođe Nikšićaninom. Da li su imali nekih zajedničkih poslova ostalo je nejasno, pošto je Vilotijević sredinom 1990. ubijen u Novom Sadu.

Na poternici Interpola, uz najtraženije ljude sveta kao što su Osama bin Laden i Šamir Basair, krajem 2001. našlo se i ime Vukašina Jovovića. Navodno je mlađi Jovović svojevremeno pokušao da opljačka Ljubljansku banku. Očigledno da se Jovović greškom našao na poternici, što je i potvrđeno, pošto nije gonjen kada se na Aerodromu "Brnik" predao slovenačkoj policiji.      

 

Likvidiran Skoletov partner

U avgustu 2002. u luksuznom apartmanu u Rovinju ubijeni su Georg Đorđe Rakić (39), njegova supruga Vesna Pavlić-Rakić (42) i njihov sin Bojan (12). U poćetku se verovalo da je po sredi osveta, jer je Đorđe Rakić, Srbin iz Travnika, 1991. promenio ime u Georg, kada je u činu poručnika napustio JNA i pristupio Teritorijalnoj odbrani Slovenije. Do 1993. radio je u Ministarstvu odbrane i bio glavni čovek za nabavku oružja. Zna se da je Rakić bio u poslovni i prijateljskim odnosima sa Veselinom Jovovićem i Zoranom Uskoković}em Skoletom (ubijen 27. aprila 2000. u Beogradu).

Nešto kasnije, međutim, otkriveno je da se Vesna Pavlin-Rakić bavila sumnjivim poslovima, odnosno preprodajom oružja. Takođe, Rakićeva supruga je držala "Kafe Ljubljana", u kojem je juna 2000. meta bio Mišo Vujičić, koji je tada lakše ranjen.

 

Tri mafije u stalnom obračunu

Slovenačka policija tvrdila da su u Ljubljani operisalr tri mafije stranih državljana koje su u stalnom obračunu: albanska, crnogorska i muslimanska. Albanci kontrolišu krijumčarenje droge; Crnogorci se bave reketom, švercom cigareta i oružja, kao i ucenama, dok muslimani "valjaju" raznu robu, najčešće kradene automobile.

 

"Vujačić angažovan da ubije Pukanića"

U broju 322, od 15. januara 2002. zagrebački "Nacional" je objavio da je "hrvatski MUP dobio službenu obavijest od policije jedne zapadne zemlje, da su njihove službe doznale kako se sprema likvidacija Ive Pukanića, većinskog vlasnika 'Nacionala'. Kako je MUP obaviješten, za egzekuciju su izabrani pripadnici crnogorsko narko podzemlja u Sloveniji i Italiji, na čelu sa Mišom Vujiči}em, u čijoj su još ekipi Dean Jović, Slavko Đurđević i braća Vukičević.

Predvodnik skupine Vujičić, prema tim informacijama, naredbu je dobio izravno od crnogorske Službe državne bezbijednosti. Prema informacijama strane policije, Pukanovi}evo ubojstvo naređeno je iz Podgorice. Pošto neki ključni ljudi iz Crne Gore ne mogu oprostiti 'Nacionalu' i Pukaniću što su ih umnogome onemogu}ili u švercanju cigareta".

Pukanić je kasnije u "Vjesniku" objasnio da je ovu informaciju objavio po nagovoru zagrebačke policije. Zbog tog teksta Vujičić je tužio Pukanića, ali ispravku nikad nije objavio.(PS: I Pukanić je ubijen, u Zagrebu) 

 

Glas javnosti - Vladan Dinić

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR