Glas Javnosti

U domovima za stare zaraženo 567 korisnika i 130 zaposlenih

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja Zoran Đordević izjavio je danas da je u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaraženo 567 korisnika i 130 zaposlenih.

-Lepa vest je da je 89 njih izleceno i vraćeno u domove i 40 zaposlenih. Tako da izlečenih ima sve više i to je jedan pozitivan trend koji cemo imati i ubuduce- rekao je ministar Đordevic.

On je naglasio da je ministarstvo od pocetka epidemije korona virusa uvelo striktne i rigorozne mere kada su u pitanju gerontološki centi, kao i da se na sajtu ministarstva može videti na osnovu podataka da li je bilo propusta.

-Mi imamo sve slucajeve koji su se dešavali u svim domovima, od kijavice do ortopedske povrede. Tako da se lako može proveriti da li je bilo propusta. S druge strane, imate vojsku koja cuva ove ustanove za stara lica. U svakom domu gde se pojavi zaraženi, makar to bio i jedan, na lice mesta izlaze državni organi. Odlucili smo da budemo transparentni i da objavljujemo sve podatke od prvog dana- rekao je ministar.

Naveo je da je 119, od 301 doma, u preventivnoj izolaciji.

On se osvrnuo i na price o ulasku korona virusa u Centar za zaštitu dece, odojcadi i omladine Zvecanska.

-Tamo postoji jedan čovek koji je ložač, koji nije ni radio, nije bio u kontaktu sa korisnicima, koji je stalno zaposlen. On je kod kuce, nije radio od 20. marta, i dokazano je da je pozitivan, nakon čega je hospitalizovan. Iako on nije radio sa decom, nama je na prvom mestu transparentnost, tako da smo objavili da je on bio zaražen i da je u takvoj ustanovi bilo toga. Ali od tada nijedan slucaj se nije pojavio u ovoj ustanovi- objasnio je Đordević.

Ministar je naglasio da je dogovorio sa SZO da oni po završetku epidemije analiziraju da li je bilo propusta i šta treba da promenimo da bismo ubuduce uradili nešto bolje.

-Kada je u pitanju nedostatak ljudstva, koji smo imali na pocetku, prvog dana smo doneli meru da se na broj zaposlenih doda 20 odsto po kriterijumima koje direktor ustanove odredi i da se zaposli dodatan broj ljudi. Nedugo posle toga, dodeljeno je 289 negovateljica rasporedenih u 74 ustanove. U Nišu, onog trenutka kada se veliki broj zaposlenih zarazio, Vlada Srbije je dozvolila zaspošljavanje dodatnog broja lekara, medicinskih sestara, negovateljica, kuvara i spremacica- rekao je Đordević.

Izvor: tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR