Glas Javnosti

U Beogradu na ambroziju udaraju gde god je moguće

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Ove godine izdvojeno je više novca za borbu protiv ovog alergena nego ikada, oko 100 miliona dinara

GRAD je i ove godine objavio rat ambroziji kroz "Program aktivnog suzbijanja i uništavanja". Za ovaj posao opredeljeno je 100 miliona dinara, odnosno 40 miliona više nego prošle godine. U Sekretarijatu za zdravstvo kažu da se "obavlja monitoring i mapiranje rasprostranjenosti ove korovske biljke na neuređenim i delimično uređenim površinama".
 

Poznato je da ovaj korov cveta u avgustu i septembru, pa isti izvor na pitanje "Novosti" odgovara da "je već započeto uništavanje na mestima gde je to bilo moguće." Tačne lokacije nisu navedene.

Monitoring je, inače, do sada obavljen na površini većoj od 1.500 hektara.

Kako je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio početkom juna, ove godine izdvojeno je više novca za borbu protiv ovog alergena nego ikada, oko 100 miliona dinara, odnosno 40 miliona više nego 2019.

Radojičić je takođe istakao da će u toku ove godine u fokusu biti neuređeni gradski predeli, a da će se u većoj meri uništavati košenjem, dok će hemijska sredstva biti poslednja opcija.

Pojava ambrozije zavisi i od broja neuređenih ili delimično uređenih površina, i od sveukupnog broja zelenih predela na jednoj opštini.

Kako su nam rekli u Sekretarijatu, dobijali su prijave građana onda kada stanovnici posumnjaju da bi negde potencijalno mogla da se pojavi ova korovska biljka.

Pojavljuje se i na privatnim posedima, i poljoprivrednim parcelama. Kad se vlasniku parcele naloži uništavanje, njemu je isplativije da plati kaznu nego da se lati iskorenjivanja korova. Gazde zemljišta mogu biti kažnjeni kaznom od 15.000 do 150.000 dinara, najčešće se plaća najniža cena. Ukoliko se kazna podmiri u roku od osam dana, ona bude prepolovljena.

Ovaj korov u manjoj meri raste na površinama koje su u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd".

Alergija na ambroziju veliki je zdravstveni problem sa kojim se sve više ljudi suočava i sve teže ga podnosi. Zbog ozbiljnosti simptoma, pojedini sugrađani tokom perioda cvetanja ambrozije, u avgustu i septembru, sprečeni su da obavljaju svakodnevne aktivnosti, čak i da rade. Pa je ovo jedan od glavnih razloga da se spreči širenje ovog alergena.

 


HEMIJA POSLEDNjA OPCIJA

Ambrozija se uništava košenjem ili hemijskim putem.

- Na koji način ćemo uništavati biljku, zavisi od lokaliteta, vremenskih uslova i da li je taj prostor u blizini naseljenog mesta - rekli su nam u Sekretarijatu za zdravstvo. - Situacija na terenu zavisi od klimatskih uslova, perioda sa hladnim i toplim danima, količine padavina. I sve to utiče na širenje ambrozije, pa je tako i situacija iz godine u godinu drugačija.

Izvor: Novosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR