Glas Javnosti

Ovo su DOMAĆI RECEPTI koji pomažu kod UPALE PLUĆA!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Upala pluća ili pneumonija je akutno, najčešće infektivno zapaljenje plućnog parenhima koje zahvata alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. Javlja se u svim starosnim dobima, a posebno kod osoba sa različitim hroničnim bolestima i oštećenjima imunog sistema. Danas vam donosimo narodne recepte koji vam mogu pomoći.

- U dva dl vode naliti 2 dl belog vina i 2 kašike usitnjenog korena gaveza. Staviti na šporet samo da se ugreje (ne sme kuvati!) i ostaviti jedan sat da odstoji. Nakon toga ocediti i uzimati po jednu kašiku više puta dnevno. 

- Od božjeg drvca nekoliko vršika kuva se 2-3 minuta u 200 g vode. Pije se triput dnevno po jedna šolja. Na grudi i rebra stavljaju se hladni oblozi od pola vode i pola vinskog sirćeta. 

- Dnevno treba, u gutljajima, piti četiri šolje čaja od hajdučke trave i po jednu šolju čaja od rastavića ujutro na prazan stomak i uveče, pola sata pre večere. Tokom dana žvakati koren iđirota. Sok koji pri tom izađe iz njega treba progutati sa malo čaja od hajdučke trave, a čvrste ostatke ispljunuti. Ako osetite bolove u plućima ili leđima tokom noći, stavljati parne obloge od rastavića, a tokom dana četiri sata oblog sa šveden biterom. 

- U jedan čisti lonac ili staklenku staviti dve dobre pregršti pšeničnih mekinja. Na ovo naliti 4/5 l tople vode i dobro promešati. Lonac treba dobro poklopiti i staviti na umereno toplo mesto da stoji 24 sata. Nakon toga, vodu ocediti i baciti. Na oceđene mekinje stavi se šaka svežih mekinja, ponovo nalije 3/4 l mlake vode i ostavi da stoji 24 sata. Nakon toga, oceđena tečnost se stavi u bocu i pije svakom prilikom umesto vode. Za to vreme ne sme se piti nikakvo drugo piće. Iste mekinje mogu se upotrebiti 7 dana, ali svaki put kad se odlije, treba dodati šaku svežih mekinja. Nakon 7 dana mekinje treba baciti i početi postupak iznova. Taj se lek mora uzimati još 4 meseca nakon što se bolesnik oseća zdrav.

- Tri puta dnevno pre jela pojesti vrlo meko kuvano jaje koje se ne soli, nego zasladi šećerom. Uz to pojesti nekoliko kašika kuvane pšenice, koja se prethodno natapa barem 10 sati u toliko vode koliko je pšenica mogla popiti. Kuva se u malo vode (više u pari) sve dok ne popuca.

- Jedna litra prave domaće dobre komovice, pola kg meda i pola kg svežeg kravljeg masla - kuvati tako dugo dok se ne ukuva jedna trećina. Od ove lekovite smese uzima se jedna kašika ujutro pre jela i uveče dva sata posle večere. Za nekoliko nedelja bolesnik će ozdraviti.

- Uzeti bokvicu, žalfiju, cvet divizme - po 4 kašike; plućnjak, hajdučku travu - po 6 kašika. Sve dobro promešati i od te mešavine 2 kašike kuvati 3 minuta u 3 dl vode. Pije se triput dnevno pre jela. 

- Ječam i vršike kleke (po jednu kašiku) kuvaju se 10 minuta u pola litre vode. Dodati kašiku-dve meda i ostaviti 10 minuta poklopljeno da stoji. Nakon toga ocediti i piti pola natašte, a pola uveče pre spavanja. 

(Glas javnosti/Herbalia ORG)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR