Glas Javnosti

KVART ZA POŽELETI: Gradska četvrt u kojoj se stanovnici greju na - kanalizaciju!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Fols Krik (False Creek), kvart smešten između Dovntovna i Vest Enda u Vankuveru, postao je epicentar inovacija u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ovaj deo grada ne samo da pruža prelepe pejzaže i mesta za rekreaciju, već i aktivno koristi toplotu iz otpadnih voda kao obnovljivi izvor energije za grejanje domova.


Od 2010. godine, stanovnici Fals Krika uživaju u pogodnostima ove inovativne tehnologije, koja se planira proširiti na ceo grad do 2030. godine. Ovaj sistem koristi toplotnu pumpu za eksploataciju toplote iz prečišćenih otpadnih voda, odvajajući je od sistema otpadnih voda kako bi obezbedio čistu i svežu energiju.

Proces počinje kada otpadne vode završe u postrojenju za prečišćavanje, gde se hemijski, biološki i mehanički obrađuju. Zatim se prečišćena voda vraća u domove stanovnika Fals Krika, koristeći toplotnu pumpu za zagrevanje čiste, sveže vode. Važno je napomenuti da se prečišćena voda koja se vraća u stanove ne emituje neprijatan miris.


Energetski centar, smešten ispod jednog od mostova u Vankuveru, koristi toplotnu pumpu za hvatanje toplote pre nego što otpadna voda stigne do postrojenja za prečišćavanje. Ovaj sistem ima izuzetnu efikasnost, s efikasnošću većom od 300%, obezbeđujući više od tri jedinice toplotne energije za svaku jedinicu električne energije koja se ulaže u rad toplotne pumpe.


Toplotna mreža, protežući se na 8,3 kilometra, snabdeva 44 objekta u kvartu, koristeći izmenjivače toplote za prenos energije između zatvorenog vodovodnog sistema i sistema grejanja zgrada. Ovaj održivi pristup energiji predstavlja primer kako gradovi mogu koristiti inovacije kako bi smanjili svoj ekološki uticaj i koristili resurse na efikasan način.


Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR