Glas Javnosti

POZNATI PSIHIJATAR OGORČEN: “OVAKVIM ponašanjem roditelji često od dece stvaraju parazite”

Porodica
Autor: Glas javnosti

Zadatak roditelja je da pripreme dete za život, a čini se da su pojedinci i u tome podbacili

U procesu odgajanja dece, ključna uloga roditelja često dolazi u fokus. Nedavno istraživanje ukazuje na zabrinjavajući trend nedovoljne pripreme mladih za samostalan život.
 


Prema rečima istaknutog  psihijatra Vladete Jerotića, mnogi roditelji, vođeni preteranom zaštitom, propuštaju priliku da podstaknu odgovornost i nezavisnost kod svoje dece.


On naglašava da je osamostaljivanje važno za normalan razvoj, kako u životinjskom svetu, gde mladunci napuštaju porodicu kad dođe vreme, tako i kod ljudi. Po njegovim rečima, neki roditelji se boje osamostaljenja dece iz straha ili posesivnosti, što može imati negativne posledice. 


Time im zapravo čine medveđu uslugu i pretvaraju ih u parazite.

"Paraziti postoje u ljudskom svetu. Roditelji često pretvaraju decu u parazite. Umesto da ih osamostaljuju i raduju kada su nezavisni, jer tada mogu da napuste porodicu, što je normalno za sav živi svet, životinjski svet, oni ne radi to.Čak i lisice, vukovi to rade, ne samo oni nego i druge životinje, čak i u svetu ptica zna se kad je vreme za vreme za let. Ali ljudi ne rade, opet zbog straha i neke posesivnosti. Vidite, u životinjskom svetu nema toliko posesivnosti „Vučica tačno zna kada je vreme da napusti svoje mladunče, a kada je vreme da se odvoji od porodice“.


Ovo postavlja pitanje kako prevazići strahove i posesivnost roditelja te ih podstaknuti da raduju se nezavisnosti svoje dece. Razmatranje ovih aspekata može imati dugoročne pozitivne efekte na pripremu mladih za život van porodičnog okvira

Glas javnosti/R06H 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR