Glas Javnosti

ŽELE DA UNIŠTE NAŠE BLAGO OD MEĐUNARODNOG ZNAČAJA! Evo kako se borimo da ga zaštitimo (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

Kako se ljudi u nekim mestima u Srbiji bore za zdraviju i lepšu okolinu, koliko je teško sačuvati i unaprediti svoje okruženje, šta (ne) rade institucije, ima li nade za našu životnu sredinu?

O tome smo razgovarali sa Anom Džakić, koja sa mnogo elana, volje, energije, ideja nastoji da zaštiti ono što je vredno i doprinese da njen kraj bude bolje mesto za život, i da od toga ima koristi i mnogo šira zajednica, ne samo u Srbiji.

Članica je udruženja „Bela čaplja“ iz Krnjače, beogradskog naselja na levoj obali Dunava, gde se građani suočavaju sa mnogim ekološkim i drugim problemima.

Ono što je posebno alarmiralo najpre meštane, a potom i širu javnost, je atak na Revu, ekološko područje od međunarodnog značaja – zelenu oazu i vlažno staniše mnogih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta na levoj obali Dunava uz sam nasip, nedaleko od Pančevačkog mosta.

Na tom području su gradske vlasti najpre formirale deponiju građevinskog, ali i drugog otpada, a u planu je i da tu bude luka sa terminalom za rasute terete, odnosno šoderana, kako jednostavnijim rečnikom objašnjava naša sagovornica.

Govorila je o ozbiljnom ugrožavanju, uništavanju jedinstvene oaze koja bi u nekim drugim državama bila zaštićena kao pravi dragulj, o tome kako teče borba da se sačuva priroda, sa kojim brojnim preprekama i problemima se suočavaju, o nerazumevanju i ignorisanju na koje nailaze kada se obraćaju nadležnim institucijama, ima i konkretne predloge kako sačuvati naše prirodno bogatstvo...

Ceo razgovor možete pogledati u priloženom videu, a videćete i kako se atakuje na netaknutu prirodu.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR