Glas Javnosti

ZAŠTITNIK GRAĐANA ZORAN PAŠALIĆ: HITNO ZAŠTITITI ‘ZABORAVLJENU DECU SRBIJE’!

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Nedavno objavljen izveštaj Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom pod nazivom „Zaboravljena deca Srbije“ u kome se govori o teškom položaju dece sa smetnjama u razvoju koja su smeštena u državnim ustanovama uzburkao je javnost u Srbiji. Zaštitnik građana Zoran Pašalić za Glas javnosti ističe da situacija zahteva hitno reagovanje i da je naišao na podršku resornog ministarstva.

U pomenutom izveštaju se, između ostalog navodi da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nastavljaju da čame u institucijama širom zemlje, zaboravljena i izopštena iz društva. Dugotrajan manjak fizičke aktivnosti i izostanak ljubavi i ljudskog kontakta doslovno ubija decu, stoji u izveštaju u kome se, između ostalog, govori i o njihovom seksualnom zlostavljanju i prinudnoj kontracepciji.

JEDAN ZAPOSLENI NA 30 ŠTIĆENIKA

- Dobar je naziv “Zaboravljena deca Srbije”, ali postavljam pitanje ko je tu decu zaboravio. Intencija svuda u svetu je da se deca iz ovakvih ustanova vrate u svoje primarne porodice, kod roditelja ili rodbine, ako ih imaju, ili, ako ih nemaju, onda u hraniteljske porodice. Ali u nekim zemljama koje su otišle najdalje u tome, pokazalo se da ni to nije rešenje, pa se dešavalo da se deca ponovo vraćaju u slične ustanove – objašnjava Pašalić.

U ličnim kontaktima sa decom se, kaže, uverio, da su često ona sklonjena u pomenute ustanove upravo po volji njihovih bližnjih, tako da se postavlja pitanje gde ih vratiti. Kada su hraniteljske porodice u pitanju, ima mnogo humanih ljudi sa empatijama za takvu decu, ali ipak treba raditi pažljivo, kako ne bi došlo do zloupotreba, upozorava naš sagovornik.

-Moje mišljenje je da prvo treba utvrditi tačan broj dece, odnosno da li su tu deca koja zaista ne mogu biti smeštena drugde, u neke druge ustanove. Tek kada dobijemo pravi broj dece, onda utvrditi koliki je broj zaposlenih neophodan da bi ta deca mogla da žive na način kako bi to bilo najbolje za njih. Uverio sam se da je dobar, prilježan rad sa tom decom mnoge od njih podigao i omogućio da se staraju sama o sebi – kaže Pašalić.

Prema njegovim informacijama, u nekim domovima jedan zaposleni brine o 20, pa čak i 30 štićenika, što je, kako ističe, apsolutno neadekvatno potrebama te dece.

ŠTA JE SA PORODICAMA

Takođe je važno, dodaje, uključenje svih u sistem, a taj problem ne može da reši jedno ministarstvo. Navodi kao primer to što su velikom broju dece oduzeta određena prava, kao što su pravna i poslovna sposobnost. Mnoga od njih raspolažu solidnom imovinom, odnosno njome raspolaže neko od rodbine koji tu decu niti viđa, niti posećuje, niti pokazuje namere da to promeni, kaže Pašalić i ukazuje da to nije problem Ministarstva za rad, već Ministarstva pravde.

Komentarišući navode o seksualnom nasilju i zloupotrebama, ističe da će zahtevati od Ministarstva zdravlja da se, ukoliko ne može svaka od tih ustanova da ima svog ginekologa, onda bar odredi češća poseta nadležnog ginekologa koji bi vršio preglede i edukovao štićenike. Što se tiče tvrdnji iz izveštaja o prisilnoj sterilizaciji, odnosno kontracepciji, kaže da će se, kada budu izneti tačni argumenti, činjenice i identitet osobe koja je to uradila, kao i ustanove, voditi postupak protiv tih lica. 

-Insistiraćemo da se sprovede sve ono što sam rekao, samo još detaljnije. Tražićemo saradnju, na šta imamo zakonsko pravo, sa resornim ministarstvom, da prisustvujemo svim kontrolama i potom analizama i donetim rešenjima – navodi Pašalić i dodaje da će postupak nadzora pokrenuti kada se uveri da postoji čvrsta saradnja koja će u najkraćem roku dati rezultate.

Nadzori koje smo do sada vršili, a bilo ih je nebrojeno, proizveli su veliki broj naših preporuka, a po njima je postupljeno u svega oko 40 odsto slučajeva, čime nismo zadovoljni, kaže zaštitnik građana.

Razgovor sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem možete pogledati u priloženom videu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR