Glas Javnosti

Portret pop zvezde Harija Stajls našao se na izložbi u Londonu

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Portret Harija Stajlsa, koji je naslikao Dejvid Hokni, može se pogledati u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu u okviru nove izložbe posvećene umetniku.

Izložba pod nazivom Dejvid Hokni: Crtež iz života, koja je otvorena u četvrtak u londonskoj galeriji, predstavlja više od 30 novih portreta nastalih u njegovom umetničkom studiju u Normandiji između 2021. i 2022. godine.


Tamo možete pogledati 160 umetnikovih dela koja istražuju njegov bogat umetnički opus u poslednjih šest decenija.


Između ostalih, posetioci mogu da vide i portret Hoknijeve majke, pokojne Lore Hokni, zatim njegovih prijatelja, modne kreatorke Silije Birtvel, njegovog bivše žene, kustosa Gregorija Evansa, i portrete stanovnika njegove lokalne zajednice u Normandiji.




Slika 29-godišnje pop zvezde Stajlsa prikazuje ga u narandžastom i crvenom prugastom prsluku na dugmad i farmerkama, uparen sa bisernom ogrlicom oko vrata. Hoknijev autoportret prikazuje nasmejanog umetnika obučenog u plavo karirano odelo sa belom kapom.



U 2020. godini izložba u Nacionalnoj galeriji portreta bila je otvorena samo 20 dana, nakon čega je zatvorena zbog pandemije. Uz 33 nova rada, tu su i crteži olovkama u boji nastali u Parizu početkom sedamdesetih i izbor crteža iz osamdesetih, kada je Hokni svakodnevno slikao autoportrete u periodu od dva meseca.


Koristio je razne metode slikanja u svojim kreacijama, od olovke, pera, mastila i bojica do fotografskog kolaža i iPed-a. Umetnička dela izložena u Londonu potiču iz javnih i privatnih kolekcija, uključujući Dejvid Hokni fondaciju. Izložba otvorena 2. novembra biće otvorena do 21. januara 2024. godine.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR