Glas Javnosti

OTVARANJE MUZEJA I OTKRIVANJE SPOMENIKA DRAŽI MIHAILOVIĆU: “Ako nema groba – evo kuće!”

Kultura
Autor: Glas javnosti

U kući u kojoj je živeo general Dragoljub Draža Mihailović, u Bregalničkoj 24 u Beogradu, 17. oktobra u 17 časova biće otvoren muzej i otkriven spomenik proslavljenom srpskom heroju, ratniku i prvom gerilcu porobljene Evrope, ističu u udruženju “Naša Drina”, koje organizuje događaj.

Predsednik „Naše Drine“ Igor Braunović, koji je organizovao otkup Dražine kuće i postavljanje spomenika, poziva sve poštovaoce srpskog Čiče da prisustvuju ovom događaju.

“Generalu Mihailoviću se ne zna grob, što je sramota i grehota i pred Bogom i pred ljudima”, rekao je Braunović za Novosti, ukazujući na njegovo rodoljublje i odlikovanja koja je stekao u oba svetska rata.

– “Kao ratnika su ga cenili i oni protiv kojih je ratovao, uključujući Austrougare, sa kojima se tukao na Mačkovom kamenu i Drini. Podele u našem rodu, nastale u Drugom svetskom ratu, a posebno posle njega, stavile su Mihailovića na stub srama. Ako nema groba, evo kuće – muzeja za srpskog generala. Dosta smo se delili i došlo je vreme da se složimo da bi svako trebalo da dobije svoje mesto u našoj istoriji”, kaže Braunović.

Muzej posvećen komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini imaće 110 kvadrata, a goste će dočekivati istoričari.

                                  Foto: "Naša Drina"

“U spomen sobi biće izložene stvari koje je imao kod sebe dok se skrivao, tokom Drugog svetskog rata i pred hapšenje. Između ostalog, biće tu nekoliko pari naočara, perorez, torba, foto-aparat… Ostalo je iznenađenje“, kaže Braunović.

“Draža se vraća kući, da uredi svoj razrušeni dom” - ovim rečima je akademik Matija Bećković, naš znameniti pisac, prokomentarisao čin Udruženja „Naša Drina“ da urade i postave spomenik u Bregalničkoj 24.

Skulptura Draže Mihailovića je rad našeg vajara prof. Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti.

– “Obično se ne bavim spomenicima, već skulpturama, a kada je postalo izvesno da ću raditi skulpturu u funkciji spomenika generalu Mihailoviću, shvatio sam to kao veliki izazov i odgovornost. Poželeo sam da kroz eruptivni način modelovanja izradim figuru čoveka koji je bio veliki stradalnik i prema kom je, kako je sam na suđenju rekao, istorija bila okrutna. Dok sam razmišljao kako bi trebalo da izgleda, otišao sam na službu u manastir Stanjevići, posvećen Svetoj Trojici, iznad Budve. Posle službe zaustavio sam igumana Jefrema i tražio blagoslov. Pozvao me je nasamo, dao mi blagoslov i rekao da su se kralj Vladimir, car Lazar, Karađorđe i Draža Mihailović zakleli da će služiti svom narodu do kraja i da su tu zakletvu ispunili. U crkvi se to zove nebozemna zakletva, pa se po tome zove i moja skulptura“, objašnjava Radenović.

                                     Foto: "Naša Drina"

Na spomeniku Mihailović stoji ispred nalonja (crkveni stalak za Bibliju), oslonjen jednom rukom na nju kao da se zaklinje, a nogama ne dodirujući zemlju, levitirajući iznad nje. Kao da se, kaže Radenović, i dalje “zaklinje da će dužnost obaviti do kraja”.

Pored igumana Jefrema, blagoslov je dao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

– Pozivamo sve da prisustvuju ovom istorijskom događaju, poručuju iz Udruženja “Naša Drina”.

Glas javnosti/Politički.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR