Glas Javnosti

Francuska privremeno zabranjuje ribolov

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska je najavila privremenu zabranu skoro svakog komercijalnog ribolova u Biskajskom zalivu kako bi zaštitila delfine.

Ova odluka stupa na snagu od ponedeljka i trajat će do 20. februara, a obuhvatiće ribolovna područja duž obale Atlantika u zemlji.

Francuski stručnjaci za pomorstvo iz CIEM procenjuju da svake godine oko 9.000 delfina strada u zalivu nakon što budu slučajno uhvaćeni u ribolovnu opremu. Prošle godine, Državni savet, najviši administrativni sud u zemlji, naredio je ovu zabranu nakon što su ekolozi istakli potrebu za boljom zaštitom morskih sisavaca.


Lokalni ribari izražavaju nezadovoljstvo nazivajući zabranu "apsurdnom" i izražavaju strah od gubitka prihoda. Ipak, francuska vlada je obećala kompenzaciju, koja će pokriti do 75% gubitaka i biti isplaćena što je pre moguće.


Zabrana će praktično zaustaviti ribolov tokom perioda obuhvaćenog merama, protežući se od Finistere u Bretanji do španske granice. To će direktno uticati na brodove duže od 8 metara, što znači da oko 450 francuskih plovila neće raditi tokom ovog perioda.

Iako su neki u industriji izrazili zabrinutost zbog mogućeg gubitka miliona evra prihoda, ekolozi tvrde da je ovo neophodan korak kako bi se sačuvali delfini koji su često nehotice uhvaćeni u ribolovnu opremu. Dok ribari osporavaju zabranu, ekolozi ističu da je poštovanje ove privremene mere ključno za dugoročnu održivost i zaštitu morskog ekosistema.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR