Glas Javnosti

MILIJANA BALETIĆ: Makedonizacija SPC i u Crnoj Gori

Lični stav
Autor: Glas javnosti

A, to što ovaj najnoviji život Srba – gurnutih u zagrljaj sa najfriškijim „rodom“ bez međusobnih granica, maltene pod istim krovom – nama naša omiljena i nadasve prijateljska Amerika i zapadnjaci podržavaju – e, od tog saznanja me obuzima jeza!!!

Da se ja odmah izvinim zbog moje neutoljive znatiželje, ali bih nekako da mi neko objasni, naprimer iz patrijaršije – ne mora patrijarh (mala sam ja za takva zahtevanja) – kako izgleda taj ugovor kojim je brat Dritan odlučio da Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori – „temeljno“ – sa sektom – izjednači?!

Evo sam odlučila da rizikujem (neće mi bit prvi put) i da u ovo opšte oduševljenje nastupom crnogorskog premijera Dritana Abazovića u Beogradu – obrnem uz onu stvar – pa da me – i ovi „moji“ – razapnu, kao što to građaneri već decenijama rade!

Možda je i do mene, ali – ja od šoka ne mogu sebi doć, a bih da se u’vatim posla i zabeležim ovaj istorijski trenutak još jednog – ubistva i samoubistva – Srpske pravoslavne crkve i saučesništva u ovom najnovijem ratu protiv pravoslavlja!
Doleće nam 29. juna brat Dritan (ovo brat ću posle objasnit) sa jokovićima usred Beograda i ponosan na odluku koju nam je doneo, uzdignute glave – pregazi crveni tepih uz himnu i vojne počasti. U dva dana, od predsednika do premijera Srbije, svi ga dočekaše i – svi oduševljeni!

Tu lakoću komunikacije, to tapšanje po leđima, rukovanje, te, kako on kaže „pozitivne vibracije“, poruka da se prevaziđu sve nesuglasice…– tu uvežbanu nonšalanciju – trebalo je gledati!

Zaključio je da ima da se podvuče crta, sad i odma’, i to na onom mestu do kojeg smo stigli, bez osvrtanja ili, ne daj Bože, ispravljanja bilo kojeg „dostignuća“ do kojeg su mukotrpnom borbom došli u prepakivanju i friziranju i Crne i crnoga joj naroda! U budućnost ima da složno koračamo – bez doticanja zauzetog kursa koji „radi“ posao – kako bi joj, temeljno, promenio celu prošlost, ne bi li se zametnuo trag istini?!

Patrijaršiju – gde ga i srpski patrijarh svečano dočeka – kao poslasticu je ostavio za kraj.

E, a onda nekoliko glavnih poruka i – onu najglavniju, istorijsku – saopšti nam ugošćen na najvišem nivou – u studiju državne RTS!

Na novinarsko pitanje: „Hoćete li potpisati Temeljni ugovor i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom?“ Dritan, k’o iz topa, vidi se da je gradivo provežbano i utvrđeno: „Potpisaćemo ga. Oni su izrazili, oni su izrazili, želju, formirali su svoj pravni tim. Dobio sam i pismo od njihove strane, da bi oni željeli da se, da se sastanu sa predstavnicima vlade. Oni su isto registrovani u našem Ministarstvu pravde i mi moramo da imamo jednak tretman“?! Novinar nastavlja: „O tome niste pričali sada sa predstavnicima srpskim, sa patrijarhom, recimo – to nije bila tema?“ Dritan ti se tu samo nastavi: „To nije bila tema, to nije bila tema. Ali vi morate da znate da mi u registar imamo, imamo desetine vjerskih zajednica. Mi imamo i ne možemo da, i ne možemo nešto, znate kako, i patrijarh je to naglasio na, na pres konferenciji, a to je, to je, samo interpretiram pravilo, rek’o je da se ne traži ni više ni manje nego što imaju drugi. Pravo koje tražite za sebe dajte i drugima.“

Tu nam razdragani Dritan, kroz izvežbanu nonšalanciju – tačno odrađeno po brifingu i – spakovano po receptu za zasenjivanje prostote – ispriča kako je on u toj svojoj „širini“ obuhvatio i davanje istih prava i potpisivanje istog ugovora i to – i te kako „temeljnog“ – i sa novoskladateljnom Crnogorskom pravoslavnom crkvom – projektom za razbijanje iskonske Srpske pravoslavne crkve!!!
Ona rečenica – u svrhu prevare izgovorena – „pravo koje imate za sebe dajte i drugima“, trebalo je da nam objasni kako je pravo da sačuvate ono vaše što ste stvorali i čuvali vekovima – jednako sa pravom instaliranog prevaranta koji je smislio kako da vam sve to otme?! Te zbog toga ima i on da se u državni tefter upiše – ravnopravno – kako bi vam disao za vratom – i snagom države došao do cilja?!

Sad, ko su to „oni“ o kojima nam je pričao da imaju pravo, a koji su: „izrazili želju… formirali pravni tim… napisali mi pismo… zahtijevaju da se sretnu sa predstavnicima Vlade“ i – imaju isto pravo da potpišu Temeljni ugovor kao SPC?!

Iza toga „oni“ stoji, zapravo, sekta koju su pobrozica Slavko Perović i raščinjeni sveštenik Američke pravoslavne crkve i ljubitelj homoseksualnih vragolija Antonije Abramović osnovali 1993. godine, a kao NVO je 2000. i registrovana u policiji na Cetinju!

E – brat Dritan – kaže kako će velikodušno potpisati isti „temeljni“ ugovor i sa svetosavskom Hristovom crkvom i sa – onim – što osnovaše sabrani iz društva protivprirodnoga bluda, em sa Brozom, em oni što preferiraju ostalu muškadiju?!

I, neka što osnovaše – ovo – što zovu crkva, no je i imenovaše da izgleda k’o da je prava! Jedna reč je od prave deli – kako bi se neznaven mirne duše za nju uvatio! Ta krađa imena je sami početak – osnov! Pod njim se slažu ostale lupeštine: imovina, svetinje i cela istorija Srpske pravoslavne crkve – stare u Crnoj Gori onoliko koliko i ona sama!

Uostalom što ne pljačka i prisvajanje SPC, pod preimenovanjem u CPC, kad su skoro ceo narod pokrali, preimenovali i prisvojili! Nekada su svi bili Srbi, a posle naredbe u Brozovom Ustavu ’48. svi postali Crnogorci?! Ali, ima tu ponešto što je bilo i žilavije, pa je tako, na primer, srpski jezik preživeo Broza – međutim, komunjare Miljenka Perovića, Adnana Čirgića, Mila i ostale – nije moga’ – posta crnogorski?! I neka to, nego je danas i Njegoš i Gorski vijenac, i Sveti Petar Cetinjski i svi od Crnojevića, Balšića do Nemanje, rodonačelnika srpske loze Nemanjića, koji je u Podgorici rođen i rođeni mu brat Miroslav sa sve Miroslavljevim jevanđeljem – svi su Brozovi Crnogorci i sve je crnogorsko?! I Sveti Vasilije Ostroški iz hercegovačkoga Tvrdoša, slava mu i milost, ima da bude Brozov i u njegovu matičnu knjigu upisan?!

A ona zamuckivanja brata Dritana – dok je „temeljnim“ ugovorom izjednačavao crkvu i sektu i vatanja pauze dok se ne nađe prava reč koja pokriva prevaru, a da sve izgleda onako bezazleno, dobronamerno, legalno i legitimno, treba čoveku oprostiti, jer – frka je! To je taj najveći zalogaj – i glavni – koji je, em njemu na srcu, em zapadnjačkim gazdama koje pomno prate svoga, trenutno najomiljenijeg pulena naših prostora?!

A do ove naše bratske – i krvne – veze, koju rekoh da ću objasnit, dođosmo navatavanjem novonastale rodbine preko – odnedavno proglašenog za brata albanskog premijera Edija Rame – koji je, uzgred rečeno, sad „jako bizi“ – oko dovlačenja zapadnjačke okupacione čizme na Balkan i pravljenja najveće NATO-baze u luci Drač na Jadranu!!!

Tako da su sad te naše „bratske“ veze čista logika – ako je Rama Dritanov brat, a jeste, koji mu daje na poklon ključeve od grada Tirane i državni avion da zajedno lete u posetu Kijevu, kako bi združenim snagama podržali Volodimira, zvanog Zelenski, pa onda naizmenično išli u podršku svome bratu šiptaristanskome premijeru Kurtiju, koji nam je preko svoje braće – koji su naša braća – sad i Kurti brat! Tako ti mi – malo dobrovoljno, malo pod prinudom – zaopi*asmo širok krug i ojačasmo se braćom?!

E, to su nam „braća“ – i to krvlju vezana – koju su nam, otkad znamo za njih, do dan danas – na KosMetu prolivali!

Sa braćom, kako i dolikuje – i kako je naređeno – ima da se živi u zajedničkoj novoiscrtanoj mapi „Otvorenog Balkana“ – sve dok Srbima ostane samo ono što „braća“ ne budu više želela da nam otmu?!

A, to što ovaj najnoviji život Srba – gurnutih u zagrljaj sa najfriškijim „rodom“ bez međusobnih granica, maltene pod istim krovom – nama naša omiljena i nadasve prijateljska Amerika i zapadnjaci podržavaju – e, od tog saznanja me obuzima jeza!!!

I sa „braćom“ Hrvatima smo tako živeli – ma, bravo!
Od ostalih poruka koje nam je brat Dritan saopštio, tu je i ona koja se direktno naslanja na ovu „temeljnu“ makedonizaciju SPC u Crnoj Gori! Na pitanje novinara, koja se sada pesma u Crnoj Gori peva, reče kako je zvanično Crnoj ukinuo onu njenu hiljadugodišnju: „Nas i Rusa 200 miliona…“! Umesto te, novu joj je „uglazbio“, koja se zove: „Nas i Evropljana 501 milion“ – i od sada, pa do potopa, ima nju da pevaju?! Goli Otok za prekršioce naredbe sofisticiranog Dritanovog uva, zasad, pominja’ nije!

Kada se sa pažnjom poređa izloženo – ta „nova pesma“ – koja je onu staru proglasila za pokojnu – direktno se naslanja na glavnu poruku iz posete: drobljenje, uništavanje, sektašenje i unijaćenje iskonske pravoslavne Crne Gore! Raskidanjem sa onim što je bila – kalemljenjem na njen pravoslavni koren rimokatoličanstva i protestantizma – guraju je u zapadno hrišćanstvo – bez kojega nema pesme, „nas i Evropljana 501 milion“ ?!

E, to je ta očigledna rusofobija koja je, u suštini – pravoslavofobija i slavenofobija, tj. – ukrajinizacija Crne Gore!!!

Naravno – sve ovo, bez tamošnjih jokovića – ne bi moglo!
To je isti „repertoar“ koji su zapadnjaci – i to vekovima – „glazbili“ i Ukrajini!

A, rezultat – evo sad vidimo – identitetska raspolućenost i sa samom sobom sukobljena Ukrajina! Višestoletnjim unijaćenjem – stigli su dotle da, kad ne bi imali čime drugim, i zubima bi klali one sa kojima su nekada u istoj utrobi jedne majke stvoreni! Na svu „sreću“ – ne moraju zubima – zahvaljujući njihovim stvoriteljima, koji ih obasipaju najsavremenijim pomagalima za međusobno uništenje, i to – do poslednjeg u novoskladateljnom ukrajinskom narodu – uz, nažalost, velike žrtve nedužnih?!
I, evo do čega dođosmo – viševekovna zapadnjačka „skladba“ na mnogim mestima žanje svoje rezultate!

Ali – ako sve ovo već vide obični smrtnici, kao što sam i sama – teško da onda ne znaju i ne vide oni kojima je predata u zaštitu i poverena na čuvanje Srpska pravoslavna crkva! Pa bih, za početak, da mi onaj deo gde Dritan citira srpskog patrijarha: „rek’o je da se ne traži ni više ni manje nego što imaju drugi“ – neko iz patrijaršije, na primer objasni! Evo ne mora patrijarh, mala sam ja za takvo zahtevanje, ali – da li se to „što imaju drugi“ – to „drugi“ odnosi i na tu MUP-ovsku sektu CPC – kako nam to brat Dritan usred Beograda istumači, odlučan – ne toliko da SPC obespravi, koliko da je ponizi – izjednačavajući je i spuštajući na takav status u Crnoj Gori?!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Otac u 09.08.2022 12:44:57 h
     0 
Prvo bi trebalo da naučiš interpunkciju! Tekst ti je preplavljen crticama kojima tu nije mesto! A o sadržini ne vredi ni komentarisati, treba se samo setiti devedestih!