Glas Javnosti

UŽIVO: GENERAL DRAŽA DOBIJA MUZEJ I SPOMENIK - da svako dobije mesto u našoj istoriji (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti uživo od 17 sati prati otvaranje muzeja u otkrivanje spomenika generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću u kući u kojoj je živeo, u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu.

Događaj organizuje udruženje “Naša Drina”.

– Kao ratnika Mihailovića su cenili i oni protiv kojih je ratovao, uključujući Austrougare, sa kojima se tukao na Mačkovom kamenu i Drini. Podele u našem rodu, nastale u Drugom svetskom ratu, a posebno posle njega, stavile su Mihailovića na stub srama. Ako nema groba, evo kuće – muzeja za srpskog generala. Dosta smo se delili i došlo je vreme da se složimo da bi svako trebalo da dobije svoje mesto u našoj istoriji, izjavio je Braunović.

Muzej posvećen komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini ima 110 kvadrata. U spomen sobi su izložene stvari koje je imao kod sebe dok se skrivao, tokom Drugog svetskog rata i pred hapšenje - nekoliko pari naočara, perorez, torba, foto-aparat itd. Ostalo je iznenađenje, kaže Braunović.

Skulptura Draže Mihailovića je rad našeg vajara prof. Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti. Pored igumana Jefrema, blagoslov za izradu spomenika je dao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, navode iz Udruženja “Naša Drina”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR