Glas Javnosti

RAS Akademija: DA DRŽAVNI ORGANI SAOPŠTE ISTINU O BIOKAMPUSU – da li iza toga stoje potrebe krupnog KAPITALA sa zapada, a ne SRPSKOG naroda i države?!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osnovano sumnjamo da pomanjkanje informacija o tome kakav vid naučnoistraživačkog rada će se vršiti u Biokampusu govori u prilog potreba nosilaca krupnog kapitala sa zapada, a ne potreba srpskog naroda i srpske države – ocenjuju u RAS Akademiji.

– RAS Akademija je u više navrata pokušala da sazna da li će se u najavljivanom Biokampusu vršiti istraživanja bitna za biološki opstanak srpskog naroda. Pre svega, da li će biti ispitivanja štetnih posledica NATO bombardovanja 1995/99. po stanje zdravlja stanovništva i životnu sredinu. Zatim, da li će biti ispitivana štetna dejstva prljavih fabričkih tehnologija, kao što su Knauf u Surdulici ili Meita u Obrenovcu, koje već rade ili će raditi naučnu analizu eksploatacije litijuma, na kojoj se insistira, a sve ovo takođe štetno po stanje zdravlja populacije i ekosistem – saopštio je Upravni odbor Razvojne akademije Srba (RAS).

Kako do sada nismo dobili potvrde da će se ovakva ispitivanja vršiti, ne postoji "opravdani viši cilj" zbog koga bismo podržali rad takvog "naučnog" kompleksa, jer je za nas stanje zdravlja stanovništva i naše životne sredine najvažnije, navodi se u saopštenju Upravnog odbora RAS Akademije i konstatuje da je sve drugo “manje bitno i naučna istraživanja usmerena prema nalozima nosilaca krupnog farmaceutskog kapitala ne zadovoljavaju potrebe našeg naroda i države, već potrebe tih korporacija".

– Razvojna akademija Srba insistira da državni organi Republike Srbije daju  precizne podatke o najavljivanom Biokampusu koji je od strane predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije najavljivan kao nekakav spas za naučnoistraživački rad u Republici Srbiji. Svaki narod i svaka država ima osobenosti i potrebe za naučnoistraživački rad koji se međusobno razlikuju. Da vidimo kakve su to potrebe koje su nama zajedničke sa tim globalističkim agendama i globalističkim zemljama – izjavio je za Glas javnosti prim. prof. dr Alek Račić, predsednik Upravnog odbora RAS Akademije.  

Razvojna akademija Srba je čekala mesec dana da se SANU, budžetska akademija koja dobija pare naroda iz budžeta izjasni o ovome. Oni se ne izjašnjavaju, dodaje Račić. Pojedinci daju paušalne ocene da ne znaju o čemu se radi, a istovremeno, ako su finansirani iz budžeta imaju pravo da dobiju informaciju o čemu se radi, ukazuje Račić.

– Mi osnovano sumnjamo da pomanjkanje informacija o tome kakav vid naučnoistraživačkog rada će se tamo vršiti govori u prilog potreba nosilaca krupnog kapitala sa zapada, a ne potreba srpskog naroda i srpske države. Na ovom stanovištu mi ostajemo i dok god se ne bude precizno objasnilo kakav konkretno doprinos to donosi za narod i državu, mi smo protiv toga, ističe Račić.  

Ovim povodom, Upravni odbor RAS Akademije obratio se predsedniku Republike Srbije i predsednici Vlade pismom čiji sadržaj Glas javnosti prenosi u celosti:  

“Poštovani, zahvaljujemo za vreme koje izdvajate za ovaj dopis vezan sa aktivnostima najavljivanog BIOKAMPUSA. RAS Akademija usaglasila je stav da tako formirana naučna ustanova u Republici Srbiji, finansirana narodnim parama iz budžeta Republike Srbije, mora da se bavi pre svega sledećim studijama:

- ispitivanje štetnih posledica NATO bombardovanja 1995/99.

- ispitivanje štetnih posledica iskopavanja litijuma, magnezita i ostalih elemenata koje traže strane kompanije

- ispitivanje štetnih posledica rada stranih fabrika sa zastarelim i štetnim tehnologijama.

Kako su to najveća tri problema koja opterećuju stanje zdravlja populacije i kvalitet životne sredine, Biokampus koji se njima ne bavi ne sme da se finansira narodnim parama iz budžeta Republike Srbije”, navodi se u pismu koje potpisuje predsednik Upravnog odbora RAS, akademik Alek Račić.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR