Glas Javnosti

UŽIVO: SEDMI PROTEST „SRBIJA PROTIV NASILJA“ – BLOKADA U ČETIRI GRADA! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti uživo prati sedmi protest „Srbija protiv nasilja“ koji počinje u 18 sati na platou kod Doma Narodne skupštine Republike Srbije u centru Beograda.

I ovog puta najavljena je protestna šetnja, a u međuvremenu je skraćen prvobitno najavljeni plan kretanja. Naime, narodni poslanik Srđan Milivojević na Tviteru je objavio da je, na zahtev velikog broja građana, skraćena ruta kretanja.

– Posle govornika na bini ispred Skupštine uputićemo se ulicom Kneza Miloša do auto-puta kod Mostarske petlje – napisao je Milivojević.

Prvobitno je bilo najavljeno da će blokada trajati tri sata i da će se u protestnu šetnju ići sledećom rutom: Narodna skupština – Bulevar kralja Aleksandra – Slavija – Bulevar oslobođenja – Autokomanda, zatim auto-putem do Mostarske petlje.

Na protestu će govoriti Dijana Milosavljević, majka dečaka koji je bio žrtva vaspitača pedofila u Odžacima, člana SNS i Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije, najavili su organizatori.

Protesti se održavaju u isto vreme i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Kako je saopšteno, u Novom Sadu protest počinje na Pozorišnom trgu, u Kragujevcu na Đačkom trgu, a okupljanje u Nišu je ispred Skupštine grada.

– Vlast ignoriše zahteve građana već šest nedelja i zbog toga protest dobija novi oblik. Nasilje u Srbiji mora da prestane, a da bi se to desilo, Srbija mora da stane. Ukoliko se ne ispune zahtevi protesta, blokade će biti sve duže – poručuju organizatori, apelujući da građani pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta.

Povod za proteste „Srbija protiv nasilja“ bila su dva masovna ubistva koja su se dogodila početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, poručuju organizatori.

Zahtevi protesta su, kako se precizira: oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje (navode se Pink i Hepi), smena svih članova Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, smena rukovodstva RTS-a, hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

Protest “Srbija protiv nasilja” organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, navode organizatori.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR